Herbeleef hoe Alison Van Uytvanck eervol sneuvelde in Parijs: 6-4, 7-5

REUTERS
  • Kwartfinale Roland Garros
  • Court Suzanne Lenglen
  • Alison Van Uytvanck beleeft sprookje
  • Nu wacht Timea Bacsinszky (WTA 24)
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

Bacsinszky maakt het af
Moneytime nu voor 'Ali', die dit game absoluut moet winnen. Het wordt 30-0, 30-15 en na een knappe backhand van Van Uytvanck 30-30. Bacsinszky dwingt vervolgens een eerste matchpunt af en maakt de partij af met haar handelsmerk, een krachtige backhand. Einde verhaal meteen voor Van Uytvanck, die moet buigen met 6-4, 7-5.

AP

6-5 Bacsinszky
0-30 op de service van Van Uytvanck, die nu onder zware druk komt te staan. Met een gelukje wordt het 15-30, maar een zoveelste moordende backhand bezorgt Bacsinszky twee breakpunten. Die zijn gelukkig niet aan haar besteed. Het wordt deuce, waarna Van Uytvanck een forehand meters buiten de lijnen mikt. Nieuw breakpunt tegen dus, en dit keer maakt Bacsinszky het wel af: 6-5 voor de Zwitserse.


5-5
Het wordt 30-15 voor Bacsinszky, die serveert. Met twee forse backhands brengt de Zwitserse weer evenwicht in de tweede set: 5-5, wie kraakt het eerst?


4-5 Van Uytvanck
Van 30-0 gaat het naar 30-30 op de opslag van Van Uytvanck. Met een fraaie backhand komt ze op gamepoint, maar een te kort dropshot zorgt voor deuce. Bacsinszky mept een backhand buiten de lijnen en speelt vervolgens een bal te diep: 4-5 voor Van Uytvanck, die dicht bij setwinst komt.


4-4
Bacsinszky serveert en komt op 30-15. Van Uytvanck plaatst dan een bal keurig naast de lijn: 30-30. Aan het net is de Zwitserse bij de volgende slagenwisseling de baas: 40-30. Ze pakt ook het game na een misser van Van Uytvanck: 4-4.

EPA

'Ali' terug van toilet
Daar is Alison Van Uytvanck weer. Het spel kan hernemen.


3-4 Van Uytvanck
Het is nu zaak om door te gaan op het elan. Helaas komt 'Ali' op eigen service 15-40 achter in het cruciale zevende game. Een forehandmisser van Bacsinszky zorgt voor 30-40, het wordt deuce na een nieuwe afzwaaier van de Zwitserse. Van Uytvanck werkt zelf twee nieuwe breakpunten weg en benut vervolgens de eerste kans op 3-4. Puik werk van onze landgenote, die even een sanitaire stop moet inlassen. Ze spurt richting de toiletten.

GETTY

Van Uytvanck helemaal terug
Van Uytvanck versiert twee breakpunten op de service van Bacsinszky, maar die gaan al te makkelijk verloren. Een nieuwe kans volgt met een derde breakpunt. Weer wordt het niks door een mislukte backhand. Bij de vierde poging is het wel raak: 3-3, Van Uytvanck is weer helemaal terug in de set!


3-2
Van Uytvanck slaat op, het wordt 30-30. Een forehand van onze landgenote strandt in het net, breakpunt voor de Zwitserse. Van Uytvanck werkt het weg met een geslaagde volley. Een nieuw breakpunt wordt gevolgd door een ace van 'Ali'. Het wordt nog enkele keren deuce. Van Uytvanck pakt met sterk serveerwerk uiteindelijk het game en komt terug tot 3-2.

AP

3-1 Bacsinszky
De service van Bacsinszky blijft goed draaien. De Zwitserse komt op 40-15 en pakt het vierde game met een forse backhand: 3-1, het wordt moeilijk voor Van Uytvanck.


2-1 achter
Er dreigt nattigheid voor Van Uytvanck die, ondermeer na pech met de netband, op eigen service twee breakpunten moet toestaan. Het onheil voltrekt zich helemaal door een dubbele fout van de Belgische, die 2-1 achterkomt.


1-1
Het wordt 40-0 op de service van de Zwitserse, die vervolgens het game pakt na een backhandmisser van Van Uytvanck: 1-1.

PHOTO_NEWS

0-1 Van Uytvanck
Begin van de tweede set, met Van Uytvanck aan de opslag. Ze komt 15-30 achter, met een ace maakt ze er 30-30 van. Een mislukte backhand bezorgt Bacsinszky meteen een breakpunt, tot frustratie van 'Ali' die het uitschreeuwt. Met agressief tennis werkt ze het weg en stoomt door naar een 0-1 voorsprong in set twee.


Van Uytvanck verliest eerste set
Van Uytvanck moet nu door de service van Bacsinszky, maar komt 30-0 achter. Twee mislukte forehands later staat het 30-30, waarna een backhand van onze landgenote niet over het net geraakt. Setpunt voor de Zwitserse, die het met een forehand afmaakt. De eerste set gaat met 6-4 verloren voor Van Uytvanck.


Van Uytvanck terug tot 5-4
'Ali' staat sterk te serveren en komt mede daardoor op 40-15. Net dan volgt een dubbele fout, die gelukkig zonder gevolgen blijft. Een backhand van Bacsinszky vliegt buiten de lijnen: 5-4.

AFP

5-3, druk neemt toe
Bacsinszky aan de opslag, het wordt 40-0. Een krachtige backhand van de Zwitserse is goed voor een 5-3 tussenstand. Van Uytvanck onder druk nu in haar eigen opslagspel.


Makkelijk opslagspel 'Ali'
Makkelijk opslagspel voor Van Uytvanck, die geen punt laat aan de Zwitserse. Het zal onze landgenote deugd doen. Met 4-3 is setwinst nog altijd mogelijk.


4-2 Bacsinszky
Bacsinszky komt 40-15 voor op eigen service, waarna ze onze landgenote met een tegenvoetse bal verrast: 4-2 voor de Zwitserse.

AFP

Van 3-0 naar 3-2
Uitstekend opslagspel van Van Uytvanck, die haar opponente alle hoeken van de court laat zien. Ze pakt het game na een knap uitgespeelde rally: van 3-0 naar 3-2, mooi!


Rebreak Van Uytvanck
Het wordt 30-30, met Bacsinszky aan de service. Van Uytvanck versiert een nieuw breakpunt met een goeie forehand. Ze verzilvert het meteen en komt terug tot 3-1.


Makkelijk game Bacsinszky
Makkelijk game voor Bacsinszky, op de service van onze landgenote. De Zwitserse loopt tot 15-40 uit, waarna ze met een forse backhand op 3-0 komt.

AP

2-0 Bacsinszky
De Zwitserse aan de opslag, het wordt 30-30. Van Uytvanck probeert het met een dropshot, maar Bacsinszky is er tijdig bij: 40-30. Een dubbele fout zorgt voor deuce, waarna 'Ali' een eerste breakpunt versiert. Dat gaat verloren door een backhand die nipt buiten de lijnen belandt. Het wordt vervolgens tot vier keer toe deuce, waarna Van Uytvanck een smash en een backhand mist: 2-0 voor de Zwitserse.

REUTERS

Meteen opslagverlies
Bacsinszky komt na twee lange rally's op 0-30. Daarna wordt het 15-40, twee breakpunten dus voor de Zwitserse. Bij het eerste is het raak, Van Uytvanck kan de harde backhand van Bacsinszky niet meer retourneren. Meteen opslagverlies voor onze landgenote.


Wedstrijd begonnen
De wedstrijd gaat van start. Alison Van Uytvanck begint met serveren.


Opwarming bezig
De speelsters komen Court Suzanne Lenglen op en beginnen aan hun opwarming. De ouders van Alison Van Uytvanck kijken gespannen toe vanop de tribune.

PHOTO_NEWS

Vrouw met verhaal
Timea Bacsinszky, zo meteen de opponente van Alison Van Uytvanck, is een vrouw met een verhaal. De Zwitserse had af te rekenen met een dominante vader, die haar geregeld klappen gaf. Een bekend deuntje in het tenniscircuit: ook ondermeer Steffi Graf en Bernard Tomic gingen tijdens hun tennisloopbaan gebukt onder het juk van vaderlief.


Clijsters wint
Kim Clijsters heeft haar eerste match in het Legendstoernooi op Roland Garros gewonnen. Clijsters en de Amerikaanse Martina Navratilova, beiden ex-nummers één van de wereld, versloegen op het gravel in Parijs de Françaises Nathalie Tauziat en Sandrine Testud met 6-3, 6-7 (3/7) en 13/11.

PHOTO_NEWS

Uitstekend weer in Parijs
Ruim een uur voor de kwartfinale van Van Uytvanck, en we kunnen zeggen dat er straks zeker zal getennist worden. Op dit moment is het in Parijs 18 graden en licht bewolkt. De neerslagkans zou volgens de meteorologische diensten nul procent bedragen. Van uitstel zal dus geen sprake zijn, zet u maar al schrap!


Dochtertje voor Li Na
Leuk nieuwtje tussendoor: Li Na is vanochtend moeder geworden van een dochtertje, Alisa. De Chinese, die twee grandslamstitels op haar palmares schreef, liet op de voorbije Australian Open weten dat ze zwanger was. Li Na, die stopte in september 2014, werd de laatste jaren van haar carrière gecoacht door Carlos Rodriguez, ex-mentor van Justine Henin.

Mexican wave
Grappige anekdote uit de vorige match van Bacsinszky, waarin ze tweevoudig Wimbledon-kampioene Petra Kvitova uit het toernooi mepte. De Zwitserse deed bij een kantwissel gewoon mee met de 'Mexican wave' die door het publiek was ingezet op Court Suzanne Lenglen. "Op het terrein hoef ik met niemand rekening te houden", aldus Bacsinszky daarover. "Het enige wat ik wil, is mij amuseren."

EPA

Zwitsers vol vertrouwen
In Zwitserland kijken ze met vertrouwen uit naar de confrontatie van 'hun' Timea Bacsinszky tegen Alison Van Uytvanck. "De deur naar de halve finale staat voor Bacsinszky wijd open", luidt het bij de nieuwssite 'Blick'. "Van Uytvanck is een haalbare kaart. De rosharige Belgische kon op Roland Garros tot vóór deze editie geen enkele match winnen."


Broer Brett supportert mee
Brett, de tweelingbroer van Alison Van Uytvanck, supportert mee voor zijn zus vanachter de studieboeken. De apotheker in spe kan de kwartfinale in Parijs niet ter plaatse volgen wegens examens. Wat er zou gebeuren als hij het op het tennisveld zou opnemen tegen zijn zus? "Dan zou ik een 'grote saflet' rond mijn oren krijgen", aldus Brett in een interview vanochtend op Q-Music.

Mentale aspect
Ook het mentale aspect kan straks een belangrijke rol spelen. De achtste finales waren in de vorige ronde zowel voor Van Uytvanck als de Roemeense Andreea Mitu een nieuwe ervaring in hun carrière. Mitu kraakte echter volledig en verloor kansloos met 6-1, 6-3. Ook van Bacsinszky is geweten dat ze het mentaal op beslissende momenten al eens durft laten afweten. Van Uytvanck leeft in Parijs momenteel op een wolk. Alles mag, niks moet.

AP

Forehand fragieler
Om 14 uur neemt Alison Van Uytvanck het op Court Suzanne Lenglen op tegen de Zwitserse Timea Bacsinszky. Ann Devries, coach van Van Uytvanck, zegt over Bacsinszky: "Ze is fit, heeft een stevige backhand, maar de forehand is iets fragieler. Het is natuurlijk een kwartfinale op een grandslamtoernooi, daar kan je je niet aan een makkelijke wedstrijd verwachten. Maar Alison heeft zeker haar kansen."


voorbeschouwing

Alison Van Uytvanck beleeft op Roland Garros een echt sprookje. Het nummer 93 van de wereld verbaasde vriend en vijand in de vorige rondes en stoomde voor het eerst door naar de kwartfinales op een grandslam. Daardoor beukt 'Ali' nu al de poorten van de top 50 open en wie weet zit er nog wel meer in?

De 21-jarige Grimbergse kijkt de Zwitserse Timea Bacsinszky (WTA 24) in de ogen. Geen onoverkomelijke klus zo lijkt het, waardoor een ticket voor de laatste vier tot de mogelijkheden behoort. Of toch niet? De 25-jarige Bacsinszky zit namelijk in de vorm van haar leven. In december 2013 stond ze nog op plaats 285 gerangschikt, een indrukwekkende sprong voorwaarts. Bovendien laat de Zwitserse ook dit jaar al prima resultaten optekenen: finale WTA-toernooi Shenzhen en winnares in Acapulco en Monterrey. Maar vooral op het Parijse gravel stijgt Bacsinszky boven zichzelf uit. Zo stuurde ze in de vorige ronde nog Petra Kvitova, het nummer vier van de wereld, naar huis.

Van Uytvanck is dus gewaarschuwd, al heeft 'Ali' niets te verliezen. Of zoals ze zelf zegt: "Ik ga gewoon genieten nu. Alles wat er nu nog bijkomt is bonus. Maar het wordt ongetwijfeld een leuke match". Via HLN.be hoeft u niets te missen van de wedstrijd. Vanaf 14u kunt u game per game volgen hoe onze landgenote het ervan afbrengt.

PHOTO_NEWS
BELGA
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS