HERBELEEF: Frankrijk opnieuw in rep en roer na onthoofding bij aanslag

EPA
Bij een aanslag bij het gasbedrijf Air Products in de Franse plaats Saint-Quintin-Fallavier nabij Lyon is een man onthoofd. Het hoofd werd aangetroffen op een hek met een vlag van Islamitische Staat. Zijn lichaam werd buiten het bedrijf gevonden. De dader is vervolgens met een auto het terrein opgereden. De dader heeft in de fabriek meerdere gasflessen laten ontploffen. Volgens de politie zijn er zeker twee gewonden. Een brandweerman  heeft later een verdachte staande gehouden. Hij is geïdentificeerd als Yassine Salhi (30).  Volgens de burgemeester van Saint-Quintin-Fallavier had de aanslag geen grote explosie kunnen veroorzaken.
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

"Hoofd leek grap van stakers"

De Franse nieuwssite Libération heeft een ooggetuige uit Verpillère gesproken. De man hoorde 's ochtends een luide explosie en ging vervolgens samen met een vriend naar de plek des onheils in Saint-Quintin-Fallavier.

"We zagen een afgehakt hoofd op het hek. Het leek een volwassen man met bruin haar. Aan het hek waren ook een zwarte en een witte vlag bevestigd. We dachten eerst dat het een nephoofd was, een grap van stakers. Er was duidelijk goed nagedacht over hoe het hoofd was opgehangen."

Naast Yacine Salhi en zijn vrouw is nog een derde persoon opgepakt voor verhoor. Dit filmpje zou rond het tijdstip van de arrestatie zijn gemaakt.


Attentat Saint-Quentin-Fallavier par ledauphinelibere

Terrorismeprofessor Peter Neumann zegt tegen de Duitse krant Bild dat aanslagen als deze steeds vaker zullen voorkomen. "Niet alleen in Frankrijk, maar ook in andere Europese landen, zijn er zeer veel geradicaliseerde IS-sympathisanten. De mate waarin de zogenaamde 'lone wolves' bereid zijn geweld te gebruiken is zeer groot en niet te onderschatten."

EPA

Volgens de Franse president François Hollande is er geen reden om te denken dat er een verband is tussen de aanslag in Frankrijk en die in Tunesië en Koeweit. "Behalve dat het terrorisme onze vijand is, dat overal toeslaat, ook in Koeweit.''

AFP

Ondanks eerdere berichten over een mogelijke tweede verdachte, lijkt het erop dat Salhi alleen heeft gehandeld. Het is echter onzeker of hij zijn daad ook alleen heeft voorbereid.

Volgens een buurman sprak verdachte Yacine Salhi amper. "Hij praatte met niemand. We zeiden enkel goedemorgen en goedenavond tegen elkaar." De verdachte viel ook niet op door zijn uiterlijk. "Hij had alleen een klein baardje", vertelt de buurman.

Een jongere die in de buurt van het huis van de verdachte was, verklaarde de man nog nooit te hebben gezien in de moskee van Saint-Priest.

AP

De man die vrijdag bij een aanslag op een chemiebedrijf ten zuidoosten van de Franse stad Lyon onthoofd werd teruggevonden, was bij een transportfirma de chef van hoofdverdachte Yassin Salhi.

Salhi werkte voor het bedrijf in Chassieu waar zijn slachtoffer chef was. Het lichaam werd op het bedrijfsterrein gevonden waar Salhi kennelijk een jihadistische aanslag wilde plegen, het hoofd werd naar verluidt door de dader(s) op een hek geplaatst.

Salhi zou mogelijk met een medeplichtige een vestiging van Air Products in Saint-Quentin-Fallavier hebben willen laten ontploffen. Dat mislukte. Er vielen verder slechts twee lichtgewonden.

Het appartement van verdachte Yacine Salhi (35) wordt doorzocht.
REUTERS Het appartement van verdachte Yacine Salhi (35) wordt doorzocht.

Dit weten we momenteel over de opgepakte verdachte:

De vermoedelijke dader is Yacine Salhi, 35 jaar oud, wonende in Saint-Priest, een voorstad van Lyon, met zijn vrouw (die inmiddels ook is opgepakt) en drie kinderen.

- Sinds 2006 liep er een onderzoek naar vermeende banden met radicale islamitische groeperingen van Salhi. In 2008 werd dit onderzoek niet vernieuwd. Het was echter wel bekend dat Salhi banden met salafistische groeperingen had.

- Salhi had geen strafblad.

- Hij werkte als chauffeur voor een transportbedrijf. Zijn werkgever was de onthoofde man wiens hoofd vrijdagochtend op een hek is teruggevonden.

De vrouw en één van de kinderen van Yacine Salhi worden weggeleid.
AFP De vrouw en één van de kinderen van Yacine Salhi worden weggeleid.

In de woning van hoofdverdachte Yacine Salhi (35) wordt huiszoeking gedaan. Salhi, zou een getrouwde man en vader van drie kinderen zijn. Hij woonde in Saint-Priest, een dichtbevolkte voorstad van Lyon. Hij werd na de aanslag overmeesterd door een brandweerman. De politie heeft vrijdag nog zeker een arrestatie in kringen rond Salhi verricht.

AFP

Er is mogelijk sprake van een tweede dader van de aanslag op het Franse gasbedrijf Air Products in Saint-Quentin-Fallavier. De Britse nieuwszender Sky News meldt dat getuigen hebben gezien hoe twee mannen in een auto het terrein opreden en er kleine explosieven tot ontploffing brachten.

Buiten het terrein is het lichaam van een onthoofde man gevonden. Het hoofd werd aangetroffen op een hek met een vlag van Islamitische Staat.


Zijn de aanslagen van vandaag in Frankrijk en Tunesië de voorbode van nog meer terreur? Dag op dag, een jaar geleden, op 29 juni 2014, verscheen IS-leider Aboe Bakr al-Baghdadi voor het eerst in het openbaar. Hij riep zichzelf uit tot kalief van de 'Islamitische Staat' en riep medestanders op wereldwijd de wapens op te nemen. Veiligheidsdiensten zijn vooral op hun hoede voor zogenoemde 'lone wolves' die die verjaardag zouden kunnen aangrijpen voor het plegen van terreurdaden.

Politie bewaakt de afgeschermde plek nabij het bedrijf Air Products waar het onthoofde lichaam werd aangetroffen.
AFP Politie bewaakt de afgeschermde plek nabij het bedrijf Air Products waar het onthoofde lichaam werd aangetroffen.

De hoofdverdachte van de terroristische aanslag op een gasfabriek vrijdag bij Lyon, Yassin Salhi, zou een getrouwde man en vader van drie kinderen zijn. Dat meldde de krant Le Parisien.

Hij woonde in een dichtbevolkte voorstad van Lyon, Saint-Priest, niet ver van de plaats van de aanslag Saint-Quentin-Fallavier. Volgens een buurvrouw as het een erg beleefde man.

Salhi werd na de aanslag overmeesterd door een brandweerman, meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. De politie heeft nog zeker een arrestatie in kringen rond Salhi verricht.

Salhi werd in 1980 in het Oost-Franse Pontarlier geboren. In de jaren voor 2008 lette de inlichtingendienst op hem omdat hij mogelijk met moslimextremisten sympathiseerde.

Saint-Priest is een plaats aan de zuidoostrand van Lyon waar veel bedrijven zijn gevestigd. Maar het werkloosheidspercentage is er nog altijd 14 procent en ligt erg hoog bij jongeren in de leeftijd van15 tot 24 jaar (circa 30 procent).

Op de plaats delict zijn vlagen van Islamitische Staat teruggevonden.
EPA Op de plaats delict zijn vlagen van Islamitische Staat teruggevonden.

De identiteit van de onthoofde man is bekendgemaakt. Het gaat om een chauffeur van een transportbedrijf, die bij de gasfabriek kwam leveren.

Hij is op het terrein van de fabriek bij Lyon waar de aanslag werd gepleegd, "vermoord en afschuwelijk onthoofd", zo heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, gezegd.

"De identificatie van de man is aan de gang", preciseerde de minister op het fabrieksterrein. "Mijn gedachten gaan naar de slachtoffers van deze daden en in het bijzonder naar deze onschuldige persoon die vermoord en afschuwelijk onthoofd werd", verklaarde de minister.

De aanslag op een fabriek in het Franse Saint-Quentin-Fallavier had geen grote explosie kunnen veroorzaken. Dat heeft de burgemeester van de Oost-Franse plaats gezegd tegen de regionale krant Le Dauphiné. "De fabriek leverde volgens de Seveso-classificatie geen groot gevaar op voor een explosie. De opgeslagen gassen zijn stikstof, zuurstof en argon", aldus burgemeester Michel Bacconnier.

Sevoso is een Europese richtlijn die bepaalt dat een bedrijf extra veiligheidsmaatregelen moet nemen als er een bepaalde hoeveelheid gevaarlijke stoffen zijn opgeslagen. Het betreffende bedrijf zou de drempelwaarde niet hebben overschreden.

PHOTO_NEWS

Nog één arrestatie

De Franse autoriteiten hebben nog zeker één arrestatie verricht na de aanslag op een gasbedrijf in Saint-Quentin-Fallavier. "Mensen die mogelijk hebben deelgenomen aan deze misdaad zijn gearresteerd. Uit het onderzoek zal blijken of ze betrokken waren en zo ja op welke manier'', zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve.

Werknemer of leverancier?

Volgens de gebiedsbestuurder van de Isère, Jean-Paul Bonnetain, was het voertuig niet per toeval op het terrein. Dit zou bevestigen dat het om een auto gaat van een werknemer of een leverancier.

Volgens Le Dauphiné Liberé is de tweede dader aangehouden in zijn woning in Saint-Quentin-Fallavier.

De identiteit van de tweede dader is onduidelijk, en ook over zijn betrokkenheid bij de aanslag bestaan vragen. Zo is het nog onduidelijk of de handlanger uit eigen beweging of onder dwang deelnam aan de aanslag. Eerder werd beweerd dat de tweede dader zou zijn omgekomen.

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve liet tijdens een persconferentie weten dat er meerdere contacten van verdachte Yassin Sahli, die kort na de aanslag werd aangehouden, zijn opgepakt.


Franse media melden dat het lichaam van de onthoofde man momenteel wordt geïdentificeerd.


Nicolas Sarkozy, oud-president en leider van de Republikeinen in Frankrijk, heeft ook gereageerd: "Wij vragen de overheid plechtig om licht te werpen op de precieze omstandigheden van de aanval en om er alle mogelijke lessen uit te trekken, door het verhogen van het niveau van waakzaamheid."


Verdachte Yacine S. had een stempel ‘S’ in zijn dossier waarmee wordt aangegeven dat hij een mogelijk risico is voor de ‘veiligheid’ (‘securité’ in het Frans, vandaar de aanduiding ‘S’). Een breed scala aan potentieel gevaarlijke activisten staat zo genoteerd bij de Franse autoriteiten. Niet alleen jihadisten maar ook politieke militanten, milieuactivisten en voetbalhooligans.


Bernard Cazeneuve, minister van Binnenlandse Zaken, verklaarde dat er bij de plek des onheils jihadistische vlaggen zijn gevonden. De teksten daarop worden vertaald.

EPA

De verdachte die is opgepakt bij de aanslag op een gasfabriek in de Franse plaats Saint-Quentin-Fallavier is twee jaar in de gaten gehouden door de politie omdat hij mogelijk zou zijn geradicaliseerd. Volgens de Franse minister Bernard Cazeneuve werd het onderzoek op de man in 2008 gestaakt. De dertigjarige man, Yassine Sali, werd ingerekend door een "moedige" brandweerman die snel na de aanslag ter plaatse was, zei Cazeneuve.

AFP

Verklaring op de plaats van de aanslag van Bernard Cazeneuve, minister van Binnenlandse Zaken:

De identiteit van de crimineel is Yassine Sali, die sinds 2006 geregistreerd staat voor radicalisering. De dader van de aanslag is opgepakt door een "dappere brandweerman".

Persbureau Reuters meldt dat de verdachte volgens Cazeneuve geen strafblad had, maar wel bekendstond als iemand die mogelijk was geradicaliseerd.

President François Hollande heeft bevestigd dat de dode die is gevonden onthoofd was. Ook bevestigde hij dat op het hoofd iets was geschreven.


Het slachtoffer van de terreuraanslag op een gasbedrijf in de Franse plaats Saint-Quentin-Fallavier was geen werknemer van het bedrijf. Dat blijkt uit een verklaring van Air Products, dat meldt dat alle werknemers van het terrein zijn geëvacueerd en dat niemand wordt vermist. Het is niet duidelijk wie het slachtoffer van de onthoofding dan wel was.

REUTERS

Volgens bronnen bij het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken wordt de verdachte van de aanslag op dit moment verhoord door de politie maar weigert hij te spreken. De identiteit van de man is bekend.

Belangrijk is te weten of dit een eenmansactie was of dat er mogelijk meerdere aanvallen volgen, zoals ook gebeurde in februari bij de gecoördineerde aanslagen in Parijs op het weekblad Charlie Hebdo en – even later – op een joodse supermarkt.

ANP

"Ik voel afschuw bij de barbaarse gebeurtenis vanochtend in het hart van de Isère in het hart van onze streek", reageerde Jean-Jack Queyranne, voorzitter van de regio Rhône-Alpes. "Bovenal wil ik mijn solidariteit betuigen aan de slachtoffers, hun families en naasten. We moeten stoppen met speculeren over de bedreigingen. Ook moeten we zorgen dat angst niet gaat regeren. Net zoals in januari, moet het hele land zich verenigen om het gevaar onder ogen zien. Het land moet vechten tegen de terreur."

AFP

De eerste videobeelden zijn verspreid.


Volgens de Franse president François Hollande gaat het om een terroristische aanslag met het doel om een gasontploffing te veroorzaken.

BELGA

De Franse president Francois Hollande verlaat de Eurotop in Brussel. Hij gaat zo snel mogelijk terug naar Frankrijk en verwacht daar 'in het begin van de middag' te zijn. Hij heeft contact met minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve. Dat meldt AFP. Hollande heeft het over een terroristische aanslag.

De Britse premier David Cameron heeft zijn medeleven geuit aan Hollande. De twee leiders bevonden zich in Brussel voor de Eurotop, die onder andere over Griekenland ging. Hollande haast zich nu richting de plaats van de aanslag. "Het ziet er duidelijk uit als een zorgwekkende situatie, onze gedachten zijn bij iedereen die erdoor getroffen is", aldus de Britse premier.

Politie bewaakt de afgeschermde plek nabij het bedrijf Air Products waar het onthoofde lichaam werd aangetroffen.
REUTERS Politie bewaakt de afgeschermde plek nabij het bedrijf Air Products waar het onthoofde lichaam werd aangetroffen.

Niets wijst erop dat de opgepakte verdachte een handlanger had. De tweede man die werd gezien in de auto - als er al één was - zou onder dwang kunnen gehandeld hebben, stelt de nieuwssite van leparisien.fr

AFP

Volgens een woordvoerder van de Franse president staat François Hollande in direct contact met de minister van Binnenlandse Zaken en de veiligheidsdiensten. Hij zal voor 13.00 uur met de pers in Brussel spreken. "De president zag de eerste beelden van de nieuwskanalen aan de zijde van Angela Merkel, die duidelijk in shock was", vervolgt de woordvoerster.

EPA

Over de mogelijke tweede dader bestaat veel onduidelijkheid. Het is nog onbevestigd dat er een tweede dader was, hoewel anonieme bronnen bij het onderzoek aan persbureau AP hebben gemeld dat er een tweede dader zou zijn.

Ook over het lot van de tweede dader is verwarring. De Franse krant Le Parisien meldde alleen op Twitter dat de tweede dader zou zijn doodgeschoten, maar ook deze informatie is nog onbevestigd

Het onthoofde lichaam werd nabij de fabriek aangetroffen. "We weten nog niet of de onthoofding daar plaatsvond of dat het lichaam daar ter plaatse is gebracht", stelt een bron dichtbij het onderzoek tegen het Franse persagentschap AFP.

AFP

Alle sites met gevaarlijke stoffen (Seveso-fabrieken) rondom Lyon (de tweedegrootste stad van Frankrijk) worden nu zwaarder beveiligd.


FN-voorzitter Marine Le Pen eist dat er "onmiddellijk strenge en stevige maatregelen genomen worden om komaf te maken met het islamisme".


Opgepakte verdachte weigert te praten, zegt tv-zender BFM. Hij heeft geen identiteitspapieren bij zich.

Wat we nu weten

Bij een aanslag op een gasbedrijf in de Franse plaats Saint-Quentin-Fallavier is vrijdag rond 10 uur een man onthoofd. Het lichaam van het slachtoffer werd buiten het bedrijf Air Products aangetroffen. Zijn hoofd was op een hek geplaatst met een vlag van Islamitische Staat.

De dader of daders van de aanslag reden met een auto het terrein op en probeerden gasflessen te rammen. Daarnaast brachten ze kleine explosieven aan, meldden getuigen tegen Franse media. Er zijn explosies gehoord. Meerdere mensen raakten gewond. Volgens de krant Le Parisien is een van de daders om het leven gekomen. Een man is aangehouden. De terreurbestrijdingsbranche van de Franse politie is naar de plaats van de aanslag gestuurd. Het onderzoek richt zich op ,,moord en poging tot moord in een georganiseerde groep in relatie tot terrorisme'', zei het Openbaar Ministerie in Parijs. Ook de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is onderweg naar de plaats, vlakbij Lyon.

AFP

De Franse premier Manuel Valls heeft laten weten dat 'alle veiligheidsdiensten paraat moeten zijn om de regio te beveiligen.' Valls bevindt zich op dit moment in Zuid-Amerika.


De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, is ter plaatse aangekomen.

AFP

Het hoofd van de onthoofde man werd gespietst op een hek van de fabriek en was beschreven in het Arabisch, zegt een bron dicht bij het onderzoek.


"We hoorden een enorme knal", zegt getuige Nahla aan BFMTV. "Het leek wel een aardbeving", zei de vrouw die in een naburig bedrijf werkt.


Ook de Britse nieuwszender Sky News meldt dat getuigen hebben gezien hoe twee mannen in een auto het terrein opreden en er kleine explosieven tot ontploffing brachten.

ANP

Er is verhoogde waakzaamheid voor de "gevoelige plaatsen" in de buurt.

twitter

Volgens Le Monde zaten er twee daders in de auto die het gebouw binnendrong.


De onthoofde man was geen werknemer van het bedrijf. Zijn hoofd is op enkele tientallen meters van zijn lichaam gevonden. Diverse anderen raakten gewond.


Er is een verdachte opgepakt. De verdachte is volgens diverse Franse media een bekende van de binnenlandse veiligheidsdienst.


Volgens een bron die nauw betrokken is bij het politieonderzoek drong een auto even voor 10.00 uur het bedrijf binnen. Deze doorboorde enkele gasflessen, waarna er een explosie volgde.


voorbeschouwing

Het slachtoffer van de terreuraanslag op een gasbedrijf in de Franse plaats Saint-Quentin-Fallavier was geen werknemer van het bedrijf. Dat blijkt uit een verklaring van Air Products, dat meldt dat alle werknemers van het terrein zijn geëvacueerd en dat niemand wordt vermist.

Het is niet duidelijk wie het slachtoffer van de onthoofding dan wel was.