HERBELEEF. De bewogen procesdag waarop André Gyselbrecht dan toch bekende

BELGA
André Gyselbrecht heeft vandaag op het proces over de moord op Stijn Saelens bekend, na 5,5 jaar, dat hij de opdracht gaf voor de moord op zijn schoonzoon.  In Brugge is vandaag voor de correctionele rechtbank het proces rond de zogenaamde kasteelmoord verdergezet. Naast André Gyselbrecht (66) moeten ook Pierre Serry (66), Roy Larmit (40) en Evert de Clercq (53) zich verantwoorden. Herbeleef de procesdag hier.
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

De zitting wordt geschorst tot donderdag. Een bewogen procesdag zit erop.


Er wordt nu beraadslaagd hoe het proces verder moet verlopen, na de onverwachte bekentenissen van André Gyselbrecht.


Weer rel tussen advocaten. Platteau krijgt opnieuw het verwijt dat hij achter het perslek dit weekend zit. "Eerst dat artikel, en dan deze bocht!" fulmineert meester Kris Vincke. Platteau trekt fel van leer: "Dit is schandalig!"


André Gyselbrecht neemt zelf het woord. Hij sprak naar eigen zeggen met vele mensen hierover. "Ik ga alles eraan doen dat die incest niet nog zou kunnen gebeuren", zei hij in die gesprekken. "'Ik denk dat ik hem dan zou dood doen', zei ik. 'Doe dat niet zelf', zei Pierre Serry mij. Ik heb met psychiaters gepraat, met de ouders van Stijn Saelens. Op 29 september had Elisabeth een afspraak bij de psychotherapeut en vroeg mij om mee te gaan. Mijn vader was gestorven. Stijn verweet mij dat ik de schuld was van alles. Ik had geen kracht meer. Op 4 oktober beslist Elisabeth Stijn te verlaten, omdat hij had gedreigd de kinderen mee te nemen naar Australië. Op 5 oktober bedreigde Stijn mij met de dood in mijn kabinet."

"Ik heb de politie gebeld. Hij heeft mij vernederd: 'Je moet hem in potje laten plassen om te zien hoeveel drugs hij heeft genomen', zei hij tegen de politie."

"Woede, onmacht, schrik, en uitgeput door maandenlange situatie, heb ik Pierre Serry gebeld om hem te zeggen dat hij moet doen wat we hadden afgesproken."

"6 oktober was de eerste keer dat ik Serry gecontacteerd heb."

"14 oktober komt de klacht voor incest. Stijn had toen een visum voor drie-vier maand voor Australië. Velen dachten dat hij voor altijd zou blijven. Dat was oktober, alles was rustig. Er moest niks gebeuren."

"Dan komt hij terug uit Australië. Dubbel gevoel voor mij. Die klacht stelde mij gerust. Ik belde Pierre dat hij niets moest doen, tenzijn hij naar Australië zou vertrekken met de kinderen."

"Elisabeth zei mij dat Stijn niet meer naar Australië wou en in therapie ging."

"Alles is rustig. In december is hij weg, en eind december komt hij weer thuis. En van therapie is plots geen sprake meer. Elisabeth heeft geen vat meer op hem, er kwamen brieven binnen van het immigratiebureau van Australië. Stijn Saelens werd ook niet opgeroepen om verhoord te worden en Elisabeth was helemaal in zijn greep. Ik contacteerde opnieuw mijn patiënt, die procureur is in Oost-Vlaanderen. Hij stuurde een mail naar het parket in Brugge met de melding dat hij zich zorgen maakte over een mogelijke gevaarsituatie voor de kinderen, maar er gebeurde opnieuw niets." De dreiging van Australië, eventueel met Elisabeth en de kinderen, nam toe. Ik maakte mij ongerust over de geestestoestand van Saelens."

Gyselbrecht zegt dat zijn dochter op dat moment er ook slecht aan toe was. Hij beweert dat er aanvankelijk niets moest 'gebeuren' met Saelens, op voorwaarde dat hij in therapie ging. Hij gaat verder:

"De kinderen hadden abnormale gedragingen, zoals elkaar stampen, slaan en schoppen. In bad begonnen ze elkaar af te likken. Dat is toch niet normaal meer."

"Op 26 januari was ik radeloos. Ze stond op het punt mee te gaan naar Australië. Mijn ultieme redmiddel, mijn laatste kans om mijn kleinkinderen te beschermen. Die kleinkinderen waren in gevaar. Meester Vermassen, de toenmalige advocaat van Elisabeth, had tegen Elisabeth gezegd: "ga niet mee naar Australië. Stel dat hij de reispassen scheurt, dan kan je niet meer terug." Die woorden bleven maar door mijn hoofd spoken."

"In de hele zaak was mijn enige hoofdbekommernis de veiligheid van de kleinkinderen. Er was iets aan de hand met hen. Als arts en als grootvader..."

De advocaten van de andere beklaagden eisen een onmiddellijk politieverhoor van André Gyselbrecht. "Vanavond kan het niet", zegt David Roelant.


André Gyselbrecht zal niet betwisten dat hij de opdracht gaf aan Pierre Serry om Stijn Saelens te laten ombrengen. Platteau sluit af met een verrassing van formaat. "Mijn cliënt zal zijn verantwoordelijk nemen. Hij kreeg het voordien niet over zijn lippen, maar als de voorzitter hem zal ondervragen, zal hij dit niet betwisten."


Meester Platteau werpt nog een bloemetje naar de twee getuigen, Koen Wittouck en David Roelant. Om meteen daarna zijn frustratie kenbaar te maken dat er volgens hem te weinig onderzoek verricht is naar het karakter van Stijn Saelens.


De namiddag en avond op het proces van de kasteelmoord in Brugge verliepen veel rustiger dan de chaotische voormiddag. Toch komt het nog even tot een conflict tussen meesters Platteau en Scheerlinck. De laatste insinueerde overduidelijk dat zijn confrater achter bepaalde recente perslekken zit, terwijl meester Platteau zich helemaal van de domme hield. "Dan vraag ik opnieuw een tussenkomst van de stafhouder", riep Platteau. "Als u weet wat ik weet..." "Klaag mij dan aan", tierde Scheerlinck terug. "Nee, dat doe ik niet." "Bang dat het uitkomt", sloot Scheerlinck de heftige discussie af.


Meester Platteau wil weten wie de informatie aan de politie gaf volgens dewelke Peter Gyselbrecht en Pierre Serry samen een "drugstrafiek" runden. David Roelant zegt dat hij dat niet weet. De betrokken inspecteur gaf de naam niet omdat de bron anoniem wou blijven. Bovendien was de inspecteur zijn kladbriefje kwijt waarop de naam op stond.


De onderzoeksrechter bevestigt dat de verschillende gesprekken tussen Elisabeth en André Gyselbrecht zeer emotioneel waren. "Ze riep en smeekte om informatie van haar vader over Stijn Saelens te krijgen", aldus Wittouck. "'Liesbetje, wat doe jij je papa aan?' zei de vader, die duidelijk maakte dat hij er helemaal niks over wist." Elisabeth vroeg hem ook de inhoud van de zedenklacht niet openbaar te maken. Meester Vermassen belde toch met de gsm van André Gyselbrecht naar verschillende journalisten om te zeggen dat er incestfeiten zijn geweest die Stijn Saelens heeft toegegeven.


Het Openbaar Ministerie, vertegenwoordigd door Céline d'Havé, vraagt of de getuigen kunnen bevestigen of de opdracht om te doden, in de versie van Pierre Serry door André Gyselbrecht gegeven in juni-juli 2011, gebeurde voor het inleiden van een juridische klacht tegen Stijn Saelens voor incest. Dat bevestigen ze: "Verscheidene maanden eerder".


"Het moordwapen is nooit aangetroffen", aldus Roelant. "Volgens de wapendeskundige gaat het om een semi-automatisch pistool met een kaliber van 9 millimeter."


De zitting is hernomen. David Roelant behandelt nu het sporenonderzoek.


Pierre Serry heeft pas in september 2016, ruim vier jaar na de start van het onderzoek, volledige bekentenissen afgelegd. Onderzoeksrechter Koen Wittouck legde in zijn getuigenis uit hoe in totaal 17.000 euro zou betaald zijn aan huurmoordenaar Antonius van Bommel. Op 26 september vorig jaar werd Pierre Serry op zijn eigen verzoek opnieuw verhoord door de onderzoeksrechter. "Hij verklaart dat het vanaf het begin de opdracht was om Stijn Saelens op te ruimen, te laten verdwijnen, te doden. Hij kreeg de opdracht van André Gyselbrecht in juni of juli 2011." Serry zocht dan contact met Evert de Clercq en kwam een bedrag van maar liefst 150.000 euro overeen. Uiteindelijk bezorgde hij in twee schijven 17.000 euro van Gyselbrecht aan Antonius van Bommel. Over de eventuele betaling van de Clercq had Serry geen informatie.

In een herverhoor reageerde Gyselbrecht dat van een opdracht om Saelens te doden geen sprake was. Hij zou Serry enkel eens 5.000 euro gegeven hebben toen die geld nodig had. Het bedrag van 150.000 euro deed hij af als waanzin.


De zitting wordt geschorst.

Hoofdinspecteur David Roelant.
BELGA Hoofdinspecteur David Roelant.
Voorzitter Els D'Hooghe.
Photo News Voorzitter Els D'Hooghe.

1 juni 2016: confrontatie tussen André Gyselbrecht, Peter Gyselbrecht, Pierre Serry, Evert De Clercq en Franciscus Larmit. David Roelant is daar niet over te spreken en verwijt de advocaten tijdens de confrontatie een ongelooflijk machogedrag en intimidatie, "dat het niveau van een volkscafé in de late uurtjes na al heel wat drank niet oversteeg". "Ik was toen dag op dag 25 jaar in dienst, en mag zeggen dat ik al heel wat meegemaakt heb. Maar wat ik daar zag, tartte alle verbeelding." Het verhoor leverde niets op: iedereen bleef bij zijn verklaringen.


Een vloekende Van Bommel zou tijdens het verslepen van het lijk van Stijn Saelens uit het kasteel geroepen hebben: "Het is toch maar een vuile pedofiel". Nadat ze het lijk in de put in het Blekkerbos hadden gerold of geworpen, liet Larmit zijn oom achter. Hij was naar eigen zeggen boos op hem en vond dat die zijn plan maar moest trekken.


29 februari 2016: Johnny Serry moet tijdens de wedersamenstelling opnieuw de put graven in het Blekkerbos waar Stijn Saelens werd gevonden, zoals hij dat eerder had gedaan. Wittouck: "Die man was daar erg van aangedaan. Hij was tot tranen toe bewogen en zei: 'ik heb toen een put gegraven om een lijk in te leggen, meneer de onderzoeksrechter'."


Op 19 augustus 2015 wordt Evert de Clercq uitgeleverd aan België en aangehouden.


25 juni 2015: mail aangetroffen tijdens huiszoeking van Nederlandse, A.N., die in Australië woont en beweert te zijn verkracht door Stijn Saelens.


Op 28 april 2015 wordt Franciscus 'Roy' Larmit uitgeleverd aan België, nadat zijn DNA bleek te matchen met een spoor op een waterfles. Hij was de vierde man naar wie het gerecht op zoek was.


Ook Johan Platteau wil zich nog eens laten horen. Hij kreeg een en ander te incasseren van de twee getuigen die hem citeerden in de pers. "Ook ik heb hier krantenknipsels en Facebookquotes van David Roelant bij mij. Hoe hij pocht dat hij André Gyselbrecht heeft kunnen vatten." Waarop Roelant hem van leugens beschuldigt, wat "erg ver gaat hier voor een volle zaal", aldus de hoofdinspecteur.


Meester Sidney Smeets komt toch tussen en vraagt de rechtbank zich eens te beraden over deze "spreekbeurt" van Wittouck en Roelant, "die niks meer met een getuigenverhoor te maken hebben". Smeets hekelt dat de twee heren volgens hem meningen ventileren en zich niet strikt aan de feiten houden. Dat er geen vragen mogen gesteld worden, valt Smeets zwaar.


Op 21 februari 2013 berust onderzoeksrechter Paul Gevaert in de wraking die meester Platteau had ingesteld tegen hem en zet zelf een stap opzij. Koen Wittouck neemt het onderzoek definitief over. Hij zegt dat het "als mens heel zwaar was" voor Gevaert.


Evert De Clercq kan worden gelinkt aan Pierre Serry en aan Ronny van Bommel, meldt het Nederlandse gerecht op 6 februari 2013.


De speurders hebben op 29 januari 2013 een sterk, op bezwarende feiten gebaseerd, vermoeden dat André Gyselbrecht de opdracht van de moord op Stijn Saelens gaf, via Pierre Serry die Ronnie van Bommel contacteerde.


Het Nederlands gerecht stelt het weefsel van de in mei 2012 overleden Nederlandse verdachte en beroepscrimineel Ronnie Van Bommel ter beschikking van het Belgische gerecht voor het opstellen van een DNA-profiel, wat uitzonderlijk is, benadrukt onderzoeksrechter Wittouck. Hij spreekt van een zeer positieve samenwerking tussen beide gerechtsstructuren.


André en Peter Gyselbrecht geven samen op 6 september 2012 een persconferentie. "Nooit gezien in onze geschiedenis", zegt Wittouck. Meester Platteau wou éénmalig tegemoet komen hieraan omdat er zo veel vragen kwamen voor zijn cliënten.


Op 2 juli 2012 vindt een confrontatie plaats tussen André Gyselbrecht en Pierre Serry.


Op 17 april meldt meester Hans Rieder niet meer te zullen tussenkomen voor cliënt Pierre Serry. Een verrassing, ook voor Serry zelf. Een week later wil Rieder wél weer Serry bijstaan.


Meester Jef Vermassen trekt zich terug als advocaat van André Gyselbrecht. Vermassen wordt opgevolgd door Johan Platteau.


Pierre Serry schrijft in zijn cel een brief aan Carine de Muer.


Vrijdag 17 februari 2012. Die dag zouden Stijn Saelens en Elisabeth Gyselbrecht uit Australië terugkeren. Die dag wordt het lijk van Stijn Saelens gevonden, meer dan twee weken na zijn verdwijning.


Onderzoeksrechter Koen Wittouck en hoofdinspecteur David Roelant zijn nog altijd aan het woord. Half februari 2012 wordt gestart met een nieuwe zoekactie.


Op 15 februari 2012 worden Peter en André Gyselbrecht, Pierre Serry, Delphine Lambert, Mathieu Ghisbain en Rouslan Dadaev gearresteerd en verhoord.


Onderzoeksrechter Wittouck beslist Pierre Serry weer vrij te laten maar plaatst hem onder telefoontap. Ook in zijn Mercedes wordt afluisterapparatuur geïnstalleer.
In de portefeuille van Pierre Serry werd een briefje gevonden met het gsm-nummer en de nummerplaat van Delphine Lambert. Het handschrift is waarschijnlijk dat van André Gyselbrecht.


Uit afgetapte telefoongesprekken blijkt dat advocaat Jef Vermassen de pers inlicht over de incest van Stijn Saelens op zijn dochter en dat Saelens dat ook bekend heeft.


Anne Marie Dupont getuigde dat André Gyselbrecht letterlijk zou gezegd hebben tegen Stijn Saelens dat hij hem zou doodschieten als hij naar Australië wou vertrekken.


De zitting wordt hernomen. Er mogen geen vragen tussendoor meer worden gesteld, om chaos zoals vanochtend te vermijden. We zitten in de powerpoint van de eerste getuigen nog maar twee dagen ver in het onderzoek dat vijf jaar heeft geduurd.


De zitting wordt geschorst.


Meester Damen wil laten acteren dat meester Platteau aan onderzoeksrechter Koen Wittouck heeft gezegd: "U hebt een getuige bedreigd". Er volgt een rel tussen de advocaten. "U brengt een magistraat in diskrediet voor gans Vlaanderen", fulmineert Damen tegen Platteau, die zijn staart probeert in te trekken. Platteau wil het woord "bedreiging" terug en heeft het nu over "ernstige intimidatie", een letterlijk citaat uit een brief die de advocaat kreeg van een getuige. Damen zegt dat hij dit "beu is" en vraagt Platteau "te stoppen met uw cinema". Meester Damen vraagt een tussenkomst van de stafhouder.

Koen Wittouck.
BELGA Koen Wittouck.

Het zedendossier van Stijn Saelens stond niet in de ANG (Algemene Nationale Gegevensbank). Hoofdinspecteur David Roelant wist er naar eigen zeggen niets van. In die periode (in 2012) kon het soms drie maanden duren voor een dossier met burgerlijke partijstelling in de ANG terechtkomt. "Belgische toestanden", stelde voorzitter Els D'Hooghe cynisch.

Meesters Walter Damen en Frank Scheerlinck.
BELGA Meesters Walter Damen en Frank Scheerlinck.
jv

Het kindermeisje, dat depressief thuis zat, moest in opdracht van André Gyselbrecht een oogje in het zeil houden uit bezorgdheid voor zijn kleinkinderen. Ze moest onder meer in de computer van Saelens kijken en voelde zich een "detective". De dokter wilde ook dat ze snel zou genezen, omdat hij "nu minder controle had over het welzijn van zijn kleinkinderen". Op zijn vraag gaf het kindermeisje aan André Gyselbrecht ook aan waar er wapens in huis lagen. Ze maakte ook gewag van zedenfeiten die Stijn Saelens met een van zijn dochters zou gedaan hebben. Ook de moeder van Elisabeth sprak over dat bewuste incestdossier. Het kindermeisje had het verder over discussies tussen Stijn Saelens en Elisabeth Gyselbrecht, waarbij Saelens vaak "als een kind reageerde".

BELGA

Elisabeth verklaarde tijdens haar verhoring onder meer dat ze de reispassen van haar vier kinderen bij haar vader had achtergelaten, op diens vraag. Ze zei dat ze samen met haar echtgenoot in behandeling was voor hun problemen.


Bij de eerste huiszoeking om 19u op 31 januari 2012 werd in een kluis een vuurwapen gevonden, dat niet gebruikt werd.


Elisabeths schoonmoeder, Anne Marie Dupont, beweert dat André Gyselbrecht en Stijn Saelens het niet met elkaar konden vinden en dat de dokter doodsbedreigingen had geuit aan het adres van de kasteelheer. "André wilde niet dat Stijn, Elisabeth en de vier kinderen naar Australië zouden vertrekken."


Om 13u52 komt de politie ter plaatse. Elisabeth verklaart dat het bad van Stijn Saelens nog vol was en zijn kledij, de kllaar lag, weg was. Zijn laptop ligt op de radiator met een stick in. Elisabeth had het over zware relatieproblemen in het verleden, die uitgepraat en opgelost waren. Stijn wou Elisabeth Australië leren kennen en ze zouden die vrijdag voor twee weken vertrekken.


Hoofdspeurder David Roelant vat met een powerpoint de getuigenis van Elisabeth samen. Om 13u01 komt zij thuis en vindt Stijn niet. Ze zag bloed in de hal en vermoedt dat er iets met Stijn gebeurd is in de tuin. Ze probeert Stijn te bereiken, maar dat lukt niet. Ze belt haar schoonmoeder en daarna de 100, die haar doorschakelde naar het noodnummer 112. Elisabeth was helemaal over haar toeren.


De verhoren zijn nu toch begonnen, twee uur later dan gepland.


Alweer opschudding. Meester Smeets, advocaat van Evert de Clercq, wil dat de eerste twee getuigen - onderzoeksrechter Koen Wittouck en hoofdinspecteur David Roelant - apart verhoord worden, terwijl ze samen op de getuigenbank zitten. "Wij getuigen samen of wij getuigen niet", reageert de onderzoeksrechter. Even later leggen ze de eed als getuigen af en blijven ze samen zitten.


De rechtbank heeft intussen beraadslaagd over het computerdossier en over de eventuele opnames van de verhoren. De rechtbank heeft beslist dat de getuigenverhoren doorgaan zonder opnames. De advocaten mogen die ook niet zelf organiseren. De rechtbank wil wachten tot de termijn afgelopen is waarbinnen nog beroep kan aangetekend worden tegen de buitenvervolgingsstelling van de twee politie-agenten, wat de zaak rond de computer van Stijn Saelens betreft.


De zitting wordt hernomen.


De zitting wordt een kwartier geschorst. De getuigenverhoren zijn dus nog niet van start kunnen gaan. Bij de start van de zitting stelde het openbaar ministerie dat de verhoren niet audiovisueel zullen worden opgenomen. De zitting is op vraag van de verdediging geschorst.

jv

Er is al een kwartier een hevige discussie aan de gang tussen het openbaar ministerie en de verdediging over audiovisuele opnamen van de verhoren. Procureur Céline D'havé legde uit waarom volgens het OM een audiovisueel verhoor niet mogelijk is. "Aan de wettelijke verplichting van de griffier kan geen afbreuk gedaan worden. De griffier moet sowieso de voornaamste verklaringen akteren." Dat zou betekenen dat de zitting erg langdradig zullen worden. De verdediging verzet zich hevig tegen de demarche van het openbaar ministerie.


De vierde beklaagde, Roy Lermit, is nu ook binnengeleid.


Meester Johan Platteau komt nu pas aan in de rechtbank, een half uurtje te laat.


De rechtbank meldt dat de gerechtsdeskundigen pas donderdag getuigen. Het op 4 mei geplande verhoor van de vier verdachten wordt uitgesteld naar 12 juni.


Van beklaagde Roy Lermit mogen er geen herkenbare beelden gemaakt worden, ook geen tekening. Hij wacht nog in een apart zaaltje totdat de persfotografen hun werk hebben gedaan.


De drie rechters zijn aangekomen en drie van de vier verdachten zijn binnengeleid. Eerst André Gyselbrecht, dan Pierre Serry en vervolgens Evert de Clercq namen al plaats in de beklaagdenbank. De zitting is begonnen.


Elisabeth Gyselbrecht, dochter van de hoofdverdachte en weduwe van Stijn Saelens, is niet aanwezig op het proces. Zij is net bevallen van haar vijfde kindje.


Hoofdinspecteur David Roelant van de FGP in Brugge is de eerste getuige vandaag. Daarna is het de beurt aan onderzoeksrechter Koen Wittouck.


Peter Gyselbrecht, die door de KI buiten vervolging werd gesteld, volgt de zitting vanop de eerste rij. Hij is de zoon van dokter André Gyselbrecht.

Photo News