Helikopter met hulpverleners crasht in Nepal, Nederlandse arts bij slachtoffers

EPA
Zeker vier hulpverleners, onder wie een vrouwelijke arts uit Nederland, zijn vandaag om het leven gekomen bij een helikoptercrash in Nepal. Dat melden de Nepalese autoriteiten. Artsen zonder Grenzen wil voorlopig alleen bevestigen dat een Nederlandse hulpverlener van AzG is omgekomen bij de crash.

De verongelukte helikopter maakte een vlucht met hulpverleners en hulpgoederen aan boord, bestemd voor slachtoffers van de aardbeving in Nepal, afgelopen maand.

Het toestel stortte neer in het district Sindhupalchok, nadat het hulpgoederen had afgeleverd in de plaats Dolakha, aldus nieuwssite Ekantipur.com. Volgens sommige berichten raakte het toestel een hoogspanningskabel die tussen bergen was gespannen. Het toestel vloog na de crash in brand. Reddingswerkers van het Nepalese leger hebben de rampplek bereikt en vier lichamen geborgen.

AzG: "Grote klap"
"Dit is een grote klap", meldt een persvoorlichter van Artsen zonder Grenzen aan onze Nederlandse collega's van het Algemeen Dagblad. In een verklaring laat de hulporganisatie weten dat de helikopter van Artsen zonder Grenzen gecharterd was. Het goede doel is op dit moment bezig met het vaststellen en het bevestigen van de identiteit van de andere slachtoffers. "Onze gedachten gaan uit naar de familieleden en vrienden van alle mensen die hun leven hebben verloren in dit vreselijke ongeluk", zegt Artsen zonder Grenzen.

Volgens Nepali Times is er nóg een dode. De site zegt namen te hebben van de slachtoffers: piloot Subek Shrestha, Sandip Mahat en Sher Bahadur Karki.

Kathmandu
Sindhupalchok, de plek van de crash, ligt op zo'n 60 kilometer ten noordoosten van de Nepalese hoofdstad Kathmandu. De regio werd zwaar getroffen door de aardbevingen van 25 april en 12 mei, waarbij duizenden doden vielen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de berichten nog niet bevestigd.

Tweede crash
Het is de tweede helikopter in korte tijd die crasht in Nepal. In mei kwamen zes Amerikaanse mariniers en twee Nepalese militairen om het leven toen in het gebied een Amerikaanse helikopter verongelukte.

REUTERS
AP
REUTERS
REUTERS
AP
EPA
AP