Helft van Belgen kiest voor instapklaar. Toch opgepast voor deze valkuilen

rv
42 procent van de Belgen die een woning koopt, wil hooguit nog licht renoveren. Amper zes procent deinst niet terug voor een zware renovatie, zo blijkt uit een bevraging van aankoopmakelaar Vinta bij meer dan 300 huizenjagers. Maar opvallend: meer dan de helft van de Belgen (52%) kiest resoluut voor instapklaar. Maar wat is dat, instapklaar? De eerste aankoopmakelaar van ons land geeft de vier grootste valkuilen waar huizenjagers nog te vaak naast kijken. En ja, ook bij zogenaamde instapklare woningen.

1. "Opgepast met onafgewerkte ramen en gevels"

"Als ik mensen begeleid tijdens hun zogeheten huizenjacht, kom ik geregeld woningen tegen waar de voegen aan ramen of deuren niet zijn afgewerkt. Of waar de deurlijsten in slechte staat zijn, alsof ze slecht geschilderd zijn", vertelt Hendrik Tanghe, aankoopmakelaar bij Vinta. "Dat soort zaken wijst op een gebrekkige afwerking of aanpak van de renovatie. De kans is reëel dat er dan vroeg of laat vochtproblemen de kop opsteken."

rv

2. "Elektriciteit vernieuwd? Opgelet!"

"Heel vaak horen we eigenaars vertellen dat ze de elektriciteit pas vernieuwd hebben in het huis dat ze te koop stellen. Dan zien we effectief dat er bijvoorbeeld nieuwe zekeringen zijn geplaatst, maar het is toch belangrijk om te kijken hoe de rest er bij ligt. Onlangs kwam ik in een huis en stond ik gewoon perplex toen ik zag hoe de elektriciteitskast in elkaar stak. Elektriciteitsdraden moeten altijd goed afgesloten zijn en er mag geen vocht rond de leidingen zijn. Anders maakt dat de woning een heel stuk brandgevaarlijker", waarschuwt Tanghe. "Vraag daarom steeds naar de keuring van de elektrische installatie."

rv

3. "Likje verf kan veel camoufleren"

"Bij zo goed als elke renovatie komt wel een likje verf te pas. Niet onlogisch, want een pas geverfde woning oogt fris. Maar het kan ook verraderlijk zijn", zegt Tanghe. "Dikwijls worden gevels geschilderd zonder dat voegen en dergelijke worden aangepakt en dat wreekt zich met de tijd. Snel een laagje verf aanbrengen kan bovendien veel verbergen. Vocht bijvoorbeeld. Daarom is het niet slecht om een vochtmeter bij de hand te hebben als je een oude woning wil kopen." 

rv

4. "Vergeet de kelder en zolder niet"

"Wees op je hoede voor woningen waar de kelder of zolder niet gerenoveerd of onderhouden is", waarschuwt Hendrik Tanghe. "Op het eerste gezicht zijn die ruimtes inderdaad niet zo belangrijk, maar weet dat je ze op termijn toch zal moéten aanpakken. Doe je dat niet, dan krijg je gegarandeerd vocht- of roestproblemen. Zo kan het plafond van een kelder afbrokkelen omwille van het vocht of kan de isolatie los komen wanneer er geen onderdak werd voorzien."


www.vinta.be

rv