Hele konvooi wrakstukken MH17 in Nederland

De trucks met de wrakstukken in Duitsland.
EPA De trucks met de wrakstukken in Duitsland.
Bij grensovergang Bad Bentheim/De Lutte tussen Duitsland en Nederland zijn vanmorgen om even voor 08.00 uur opnieuw vier vrachtwagens met wrakstukken van de neergestorte Boeing van vlucht MH17 aangekomen. In de nacht van gisteren op vandaag waren daar al vier trucks gearriveerd. Het transport vertrok afgelopen week uit Oekraïne.

De trucks staan nu op een parkeerterrein vlakbij de grens. Het konvooi vertrekt vanochtend nog naar vliegbasis Gilze-Rijen. De wagens komen daar volgens de planning om 14.00 uur aan. De aankomst zal geen ceremonieel karakter hebben.

Op de basis wordt de lading volgens een vast protocol gelost. Alle wrakstukken worden via een vaste procedure gefotografeerd, gescand en ingedeeld. Daarna begint in een speciaal vrijgemaakte hangar het onderzoek aan de wrakstukken en de voorbereidingen van de reconstructie.

Nabestaanden van de vliegramp in Oekraïne met het toestel van Malaysia Airlines mogen aanwezig zijn als het eerste konvooi aankomt op de luchtmachtbasis in Gilze-Rijen. Er is ook iemand van het bestuur van de Stichting Vliegramp MH17 bij.

Bij de vliegramp in Oekraïne kwamen op 17 juli alle 298 inzittenden van de Boeing 777 van Malaysia Airlines om het leven, onder wie 196 Nederlanders en ook zes Belgen.