Heldendaad Syrisch jongetje is in scène gezet

Het jongetje rent onder de hengel van de microfoon
BBC Het jongetje rent onder de hengel van de microfoon
Een internetfilmpje waarop te zien is hoe een jongetje een meisje redt in de Syrische burgeroorlog blijkt helemaal in scène gezet. Een Noorse filmploeg heeft met acteurs op Malta de beelden gedraaid en online gezet in de hoop een discussie op gang te brengen over kinderen en oorlog.

Een Noorse filmmaker zette het filmpje op YouTube. Daar werd het de afgelopen dagen miljoenen keer bekeken. Wereldwijd besteedden media aandacht aan de heldenrol van het jongetje in de video, die doet alsof hij dood neervalt om vervolgens een meisje te redden terwijl de kogels hem om de oren vliegen.

De kinderen zijn acteurs uit Malta, het Arabische 'allahoe akbar' komt van Syrische vluchtelingen die een gastrol spelen en het toneel is een filmset van kapotte gebouwen dat ook voor beroemde films als 'Troy' en 'Gladiator' is gebruikt.

Debat
In een interview met de BBC zegt de 34-jarige regisseur Lars Klevberg dat hij wilde dat mensen dachten dat het filmpje echt was. "Door een filmpje te publiceren dat echt lijkt hoopten we gebruik te maken van een middel dat vaak gebruikt wordt in oorlog: een filmpje maken en beweren dat het echt is. We wilden kijken of de film aandacht zou krijgen en een debat teweeg zou brengen, vooral over kinderen en oorlog. We wilden ook kijken hoe media zouden reageren op zo'n filmpje."

Het project werd gesubsidieerd door het Noors filmfonds. De makers dachten dat er in het filmpje genoeg aanwijzingen zaten om duidelijk te maken dat het nep is: het jongetje wordt meerdere malen niet geraakt door kogels, er is geen bloed te zien. Toen het filmpje viraal ging, drong het filmfonds er bij de makers op aan om duidelijk te maken dat het in scène is gezet. Klevberg: "We zijn heel blij met de reacties. Er is een debat gekomen."