Heeft wiskundeprof mysterie rond MH370 opgelost?

Een bemanningslid van de Japanse kustwacht tuurt het wateroppervlak van de Indische Oceaan af op zoek naar brokstukken van vlucht MH370.
REUTERS Een bemanningslid van de Japanse kustwacht tuurt het wateroppervlak van de Indische Oceaan af op zoek naar brokstukken van vlucht MH370.
Een professor wiskunde is op de proppen gekomen met één van de meest aannemelijke theorieën over de verdwijning van vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Die verdween meer dan een jaar geleden spoorloos met 239 mensen aan boord.

De mafste theorieën zijn al naar voren gebracht, tot een ontvoering door aliens toe. De werkelijkheid is wellicht minder vergezocht, meent wiskundige Goong Chen van de A&M universiteit in Texas.

Zijn computermodellen stellen dat het vliegtuig een verticale duik heeft genomen boven de Indische Oceaan. De gesimuleerde crash lost alleszins enkele mysteries omtrent MH370 op, zoals het ontbreken van wrakstukken en het feit dat geen olievlek op het water werd gevonden.

Professor Chen suggereert dat het vliegtuig snel is gezonken en geen beduidenswaardige schade opliep tijdens de impact met het water. Al geeft hij toe: "De laatste momenten van MH370 zullen wellicht een raadsel blijven tot de zwarte doos eindelijk gevonden en ontcijferd wordt. Maar alle beschikbare gegevens ondersteunen de theorie dat MH370 met een duikvlucht in de oceaan is gestort".