Heb jij een extra gaatje rond je oor, en weet je wat het is?

De pre-auriculaire fistel komt het vaakts aan het rechteroor voor.
wikimedia De pre-auriculaire fistel komt het vaakts aan het rechteroor voor.
Als je met honderd mensen in een café zit, wat op dit uur misschien niet zo'n goed idee is maar passons, dan bestaat de kans dat één van die mensen een extra gaatje boven zijn of haar oor heeft. Zo'n 'pre-auriculaire fistel' is een aangeboren erfelijke afwijking. Het goede nieuws is dat je er niets aan hoeft te doen. Tenzij je er last van krijgt. Maar wat is het?

De pre-auriculaire fistel zit meestal op het plekje waar het kraakbeen van je oor je gezicht raakt. Het gaat om een aangeboren afwijking die voor het eerst in 1864 werd opgetekend. Dat meldt Business Insider.

Als vissen
Volgens evolutionair bioloog Neil Shubin is het een restant van een embryonale kieuwboog die niet helemaal gesloten is in een vroege embryonale fase, zoals normaal wel gebeurt. Met andere woorden: het is een overblijfsel van de tijd toen we nog als vissen via kieuwen ademden.

Generaties lang doorgegeven
In Europa en de VS heeft 0,1 tot 0,9 procent zo'n fistel of sinus, in Taiwan heeft 2,5 procent het extra gaatje en in sommige Afrikaanse gebieden loopt dat zelfs op tot 10 procent van de bevolking. Het gaatje kan de vorm aannemen van een knobbel, een deuk of een kuiltje. Vaak wordt de 'afwijking' generaties lang doorgegeven van ouder op kind. Reeds in de vroege ontwikkeling van de foetus komt het gaatje tevoorschijn.

In sommige culturen bestaan er mythes over: in Ethiopië is het een voorbode van grote welvaart. Het kan aan één of aan beide oren voorkomen, maar vaakst komt het voor aan het rechteroor.

Pus
Het gaatje zorgt doorgaans niet voor problemen, tenzij het gaat ontsteken of een cyste wordt. Het kan dan pus produceren en moet dan worden verwijderd. Het tegelijkertijd bestaan van andere aangeboren afwijkingen moet voor de operatie worden uitgesloten om onaangename verrassingen tijdens de operatie te vermijden. De diepte van de fistel is van tevoren niet helemaal te voorspellen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels