Hattricks en rode kaarten bij de vleet in 10 memorabele duels tussen België en Nederland

ANP/Pro Shots
Een wandeling langs de historie van de Derby der Lage Landen, is een tocht vol prachtige goals, spijkerharde overtredingen, uitblinkende keepers en spelers die hun hoofd verliezen. We nemen de bijzonderste tien ontmoetingen onder de loep.

Het Slangenmens wurgt de Belgen

Nederland - België 5-0 (EK-kwalificatie, 25-04-'76)
We beginnen in 1976 met een negatieve noot. In het voorjaar van 1976 waren onze Duivels geen partij voor een ontketend Nederland. We spreken hier over het Oranje van sterren als Cruijff, Neeskens en Rep, maar de grote uitblinker die middag in De Kuip was Rensenbrink. Het Slangenmens, al jaren voetballend bij Anderlecht, stak in grootse vorm en prikte er drie achter doelman Piot. Het was de laatste kwalificatieronde voor het EK in Joegoslavië waaraan slechts vier (!) landen deelnamen. Nederland was erbij en werd derde. België bleef thuis.

Kieft verliest zijn kop

België - Nederland 1-0 (WK-kwalificatie, 16-10-'85)
Wim Kieft wordt er niet graag aan herinnerd. Maar goed, aan zijn winnende goal tegen Ierland in 1988 wordt hij evenmin graag herinnerd, dus we doen het toch maar. In de vierde minuut van deze cruciale wedstrijd kreeg de blonde spits rood nadat hij Franky Vercauteren een zet had gegeven. Al na 210 seconden spelen je zo laten provoceren; een andere benaming dan oliedom is daar niet voor te verzinnen. Als een schep extra zout in de wond maakte diezelfde Vercauteren een kwartier later het enige doelpunt van de wedstrijd. Nederland moest thuis met twee goals verschil gaan winnen om het WK in Mexico nog te bereiken.

De mokerslag van Grün

Nederland - België 2-1 (WK-kwalificatie, 20-11-'85)
Zonder Kieft, maar met frisse moed maakte Oranje zich op voor de return in Rotterdam. Na een stroeve eerste helft in een ijskoude Kuip, begon het Nederlands elftal na rust te draaien. De Belgen werden teruggedrongen, en door goals van Peter Houtman en Rob de Wit stond de ploeg van Leo Beenhakker met één been in Mexico. Maar toen, in de 85ste minuut, stoomde Eric Gerets in zijn zwarte maillot op over de rechterflank. Zijn voorzet op Georges Grün was afgemeten, en de kater voor Nederland enorm. 'Alles kapot', treurde de Nederlandse commentator Theo Reitsma na het cruciale uitdoelpunt voor de Belgen. De Rode Duivels zouden vervolgens een ijzersterk WK spelen. Pas in de halve finale moesten ze hun meerdere erkennen in Diego Maradona en co.

Wouters voor paal bij de paal

België - Nederland 1-0 (WK, 25-06-'94)
Oranje en België waren beiden met een overwinning begonnen aan het WK in Amerika, toen de landen elkaar in de tweede groepswedstrijd troffen. Michel Preud'homme was die dag in ongenaakbare vorm. Nadat Jan Wouters bij een door Philippe Albert ingekopte hoekschop stond te klungelen bij de paal en de Rode Duivels op voorsprong kwamen, stond Oranje voor een onmogelijke opgave. Hoe vaak Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Ronald Koeman de bal ook op doel ramden, Preud'homme liet zich niet verschalken. Omdat de Belgen hun laatste groepsduel met Saoudi-Arabië verloren, kon Nederland alsnog groepswinnaar worden en zo Duitsland in de achtste finales ontlopen. De Belgen niet. Zij werden derde in de groep, en vlogen eruit tegen het koningskoppel Rudi Völler/Jürgen Klinsmann.

De pegel van Seedorf

België - Nederland 0-3 (WK-kwalificatie, 14-12-'96)
Waar België zich vandaag de dag gelukkig mag prijzen met een gouden generatie terwijl het Nederlands Elftal niet overloopt van het talent, waren de zaken eind jaren '90 omgedraaid. Oranje had dan ook weinig problemen met de Rode Duivels tijdens de kwalificatie voor het WK in 1998. Binnen een halfuur hadden Dennis Bergkamp en Clarence Seedorf (heerlijke pegel) Nederland al op een comfortabele voorsprong gezet. De rode kaart vlak na rust voor Pascal Renier deed de Belgen definitief de das om. De benutte strafschop van Wim Jonk in de slotminuut was er slechts één voor de statistieken.

Toen Jaap Stam nog haar had

Nederland - België 3-1 (WK-kwalificatie, 06-09-'97)
Ook in Rotterdam was Oranje tijdens diezelfde WK-kwalificatiecampagne een maatje te groot voor België. Jaap Stam - met haar - kopte Nederland in de eerste helft op voorsprong. In de tweede helft kregen onze spitsen Dennis Bergkamp en Patrick Kluivert het op de heupen. Vooral de laatste goal was een heerlijke combinatie van die twee. Tussendoor had Lorenzo Staelens nog een penalty benut, maar van spanning was ook in deze wedstrijd nauwelijks sprake. Nederland eindigde als eerste in de kwalificatiepoule met alleen een nederlaag in en tegen Turkije (in Bursa, met die beruchte gemiste strafschop van Seedorf). De Belgen volgden in het spoor. Beide Lage Landen gingen naar het WK.

Kluivert pikt het niet meer

België - Nederland 0-0 (WK, 13-06-'98)
Ook op de eindronde van het WK in Frankrijk werden Nederland en België aan elkaar gekoppeld. Maar ditmaal kon Nederland geen overmacht etaleren, ondanks de bloedvorm van Marc Overmars. De razendvlugge vleugelspeler draaide zijn mandekker Bertrand Crasson horendol. De rechtsback moest tweemaal aan de noodrem trekken, kreeg geel en werd al na 22 minuten gewisseld. Crasson wist niet wat hem overkwam. Een winnaar kwam er niet die dag in Parijs, wel een moment dat nooit vergeten wordt. In de 81ste minuut was Patrick Kluivert de opmerkingen van Lorenzo Staelens zat, en gaf hij de Belg een stoot met zijn onderarm. Scheidsrechter Pierluigi Collina stuurde de spits, op advies van zijn grensrechter, van het veld.

Tsunami aan doelpunten

Nederland - België 5-5 (Vriendschappelijk, 04-09-'99)
Duik in de historie van de Derby der Lage Landen, en je ziet een aantal doelpuntrijke duels voorbij komen. Oranje klopte de Belgen in 1934 bijvoorbeeld met 9-3 en verloor in 1950 met 6-7. Maar de uitslag die beide landen in 1999 op het scorebord zette, was - zeker voor die tijd - toch wel zeer opmerkelijk te noemen.  De 2-2 van Edgar Davids was de mooiste goal van de avond, en de 3-2 van Patrick Kluivert het vernederendst. De Oranje-spits, die er die avond drie maakte, had overduidelijk nog een appeltje te schillen met de Belgen in het algemeen en Lorenzo Staelens in het bijzonder. In de 54ste minuut werd er ook nog een ouderwets partijtje geknokt. Heerlijke wedstrijd.

Gelijke stand in goals en rode kaarten

België - Nederland 1-1 (Vriendschappelijk, 20-08-'03)
Sinds die WK-wedstrijd uit 1998 hebben beide landen nooit meer voor de knikkers tegen elkaar gespeeld. We pakken er daarom nog  een vriendschappelijke pot bij uit 2003. Het duel eindigde in 1-1, zowel qua doelpunten als qua rode kaarten. Voor de Belgen scoorde Wesley Sonck. Roy Makaay tekende na rust voor de gelijkmaker. De rode kaarten waren er voor Olivier De Cock en Phillip Cocu.

Neus op de feiten

België - Nederland 4-2 (Vriendschappelijk, 15-08-'12)
Toen Louis van Gaal in de zomer van 2012 aantrad als bondscoach, had Oranje een dramatisch EK achter de rug. Nederland werd in dit duel met de neus op de feiten gedrukt. De generatie Sneijder/Van Persie/Van der Vaart/Robben kroop richting de uiterste houdbaarheidsdatum, en daarachter stonden geen trossen vol talentvolle opvolgers te wachten. De Belgen stonden na 75 minuten nochtans met 1-2 in het krijt, maar knokten zich in vijf dolle minuten langs Oranje.Video