Hasselt wint 'Mijn Pop-uprestaurant'

Het Hasseltse restaurant Asparaguus wint het tweede seizoen van 'Mijn Pop-uprestaurant'. Dat was live te volgen op VTM. Winnaars Dries en Guus gaan naar huis met maar liefst 100.000 euro: "Wij gaan onmiddellijk een restaurant openen", zei Dries al.

Het duo uit Hasselt heeft een lange weg afgelegd. West-Vlaming Dries en Limburger Guus vonden elkaar in een Antwerpse zaak waar ze allebei aan de kost kwamen. Ze zijn nu de beste maten en hun 'bromance' stond dan ook meermaals op de voorgrond in het tv-programma.

medialaan

Ze presenteerden zich aanvankelijk aan de jury met een wazig avant-gardeconcept, maar stelden dat later bij naar een zaak met de asperge in de hoofdrol. Een gouden zet, want Guus ontpopte zich als een fantastische kok met nog veel potentieel. Marc Coucke voorspelde zelfs dat Guus een Michelinster zal halen.

De gerechtjes waren dus een schot in de roos. En de kandidaten verzamelden bovendien een gouden team achter zich, medewerkers die zich zo inzetten dat ze zelfs allemaal een tatoeage van Asparaguus lieten zetten. De sfeer in de zaak zat duidelijk prima, terwijl het in de andere restaurants wel eens durfde donderen.

medialaan
medialaan

Scoren

Guus en Dries bleken bovendien goed te liggen bij de dames. Guus werd meermaals 'schattig' bevonden en werd in de reeks zelfs even voorgesteld als 'womanizer'. En Dries is gewoon een geboren charmeur, die de uitzendingen ook kleurde met zijn eigen stijl. Een beetje nonchalant, een beetje eigenzinnig. Maar net als Guus gaf hij altijd de indruk zichzelf te zijn, iets waarmee ze duidelijk de harten van kijkers wisten te winnen.

medialaan

Hasselt kon twee keer een nominatie vermijden, en die rare situatie van een West-Vlaming in Limburg werkte uiteindelijk nog in het voordeel van Asparaguus. Tijdens de laatste weken groeide de steun uit West-Vlaanderen, met grappige filmpjes van Wim 'Gerrit Callewaert' Opbrouck en stand-upcomedian Wouter Deprez. Aangezien Guus en Dries hebben gewerkt in een Antwerpse zaak, rekenden ze voor de finale zelfs op steun uit die provincie.  

Liselotte en Miguel zijn dan weer niet van Brussel, maar wonen in het Oost-Vlaamse Geraardsbergen. Zij moesten opboksen tegen Fee en Jonas van Origó, de Aalsterse pop-up die afviel net voor de finale. Heeft hen dat stemmen gekost?

medialaan
medialaan
medialaan

Wat de doorslag heeft gegeven is moeilijk te zeggen, maar het is wel duidelijk dat Hasselt een verdiende winnaar is. En zoals steeds bleef de uitzending spannend tot het laatste moment.

Maar laat ons eerst even terugspoelen naar de vooravond, toen de finalisten naar Vilvoorde kwamen voor een gesprek met presentatrice Evi Hanssen in de tuinen van VTM. Ook de andere kandidaten waren aanwezig, net als de winnaars van vorig jaar, Jaro en Hanne, met hun foodtruck.

100.000 euro cash, dat ziet er zo uit.
medialaan 100.000 euro cash, dat ziet er zo uit.

Love is (not) in the air

Liselotte, voor de gelegenheid eens in een kleedje, kreeg meteen (opnieuw) de vraag of zij en haar ex Miguel nu terug een koppel zijn of niet. Want toen werd bekendgemaakt dat Ket in de finale zat, leek er toch iets in de lucht te hangen. Of niet soms?

"De boekjes zijn daarover beginnen te schrijven", antwoordde Liselotte, die nog altijd wat op de vlakte bleef. Maar: "We gaan sowieso samen verder", zei ze. Maar dat is dus op professioneel vlak. En er zou normaal gezien niet gekust worden, al wierp Evi op dat dat misschien zou afhangen van hoe veel ketjes (het eigen drankje van hun restaurant, nvdr.) gedronken zouden worden.

Het ex-koppel bleef dus de vele vragen over hun liefdesleven beantwoorden met de glimlach. Ook toen presentator Niels Destadsbader even later Liselotte in Ket zei "dat het moment was gekomen om Miguel binnen te doen". Eigenlijk had ze hem een mep moeten verkopen, de stemmen waren toch al geteld.

Supporters

Zowel in Hasselt als in Brussel zakte een hoop volk af naar de restaurants. Om mee te vieren. Of te treuren. In Brussel waren reuzen uit Geraardsbergen komen supporteren en in Hasselt had burgemeester Hilde Claes haar beste dansschoenen aangetrokken. Ze was alleszins heel blij dat Asparaguus asperges centraal zette, want dat is "het Limburgse goud".

West-Vlaming Dries heeft het trouwens prima naar zijn zin in Hasselt. "Ik voel me heel goed opgenomen in Limburg en ben zelfs niet meer naar huis gegaan", vertelde hij. Waar de winnaars hun nieuwe zaak gaan vestigen, weten ze echter nog niet.

Aan de Brusselse Steenkoolkaai waren minister Guy Vanhengel en Brussels schepen van Mobiliteit Ampe (beiden Open Vld) opgemerkte toeschouwers. De politici zijn elk twee keer in Ket komen eten. "Ze hebben een duidelijke evolutie meegemaakt, hun keuken is veel verfijnder geworden", zei Ampe aan persagentschap Belga. Zij overtuigde haar collega's vorig jaar om in te gaan op het voorstel van VTM om een pop-uprestaurant neer te poten in Brussel. En met succes, want vorig jaar wonnen Jaro en Hanne met Sticks & Stones de finale die meer dan 720.000 kijkers lokte. "Els had 100 procent gelijk", aldus Vanhengel. "Haar Franstalige collega's vielen van hun stoel toen ze hoorden welke kijkcijfers het programma haalt. Bovendien kennen veel mensen die naar het programma kijken, Brussel nog te weinig. Het is een fantastische manier om deze restaurantbuurt in de kijker te zetten."

Sara Vercauteren, woordvoerster bij Medialaan, zegt dat het een bewuste keuze was om de restaurants in grote steden neer te zetten. "Hier is de beleving en de kruisbestuiving het grootst. We vragen geen geld van de steden, wel logistieke ondersteuning. We hebben goede afspraken gemaakt met het college van burgemeester en schepenen."

Sean Dhondt met burgemeester Claes.
medialaan Sean Dhondt met burgemeester Claes.
medialaan
medialaan
medialaan
medialaan

Laatste stemmen

Tot vanavond omstreeks 21.15 uur kon worden gestemd, waardoor de kandidaten nog een laatste oproep deden om een sms'je te sturen voor hun favoriete duo. Eerst Dries, en dan Liselotte op haar typische manier: "Ik wil even oproepen om die asperges achterwege te laten. Want het aspergeseizoen is voorbij. Sorry jongens," lachte ze toen nog.

De keuze van de jury

Even na het afsluiten van de stemming ontving Evi een envelop met de uitslag, waarna ze vertrok naar het winnende duo. Daarvoor vroeg ze de juryleden nog naar hun favoriete restaurant.

Sergio gaf toe een licht zwak te hebben voor Brussel, terwijl Alex resoluut koos voor Ket. Sepideh had dan weer sympathie voor beide koppels. "Ze hebben er allebei hard voor gevochten, maar op hun manier. En dat vind ik sympathiek", zei ze. Van haar mochten dus beide duo's winnen. Pech dus voor Sergio en Alex, want het werd Hasselt.

Superspannend

De ontknoping was bijzonder spannend: twee geblindeerde wagens waren onderweg naar beide restaurants, en tegelijk openden ze een deur. De zaak waar Evi en de jury in de wagen zaten, won. En dat was Hasselt, waar de kandidaten en de ongeveer 750 toeschouwers compleet uit de bol gingen.

Vooral de tienermeisjes die zich op de eerste rijen achter de dranghekken hadden opgesteld, wisten met hun vreugde geen blijf. Op het podium werden de champagnekurken losgemaakt, en de winnaars overgoten met bubbels. De juryleden waren de eersten om Dries en Guus te feliciteren. Daarna mochten alle familieleden en vrienden één voor één tot bij het winnende duo en de rest van het keukenteam komen om te delen in de feestvreugde.

medialaan
De mama van Guus is dolblij.
medialaan De mama van Guus is dolblij.

Reacties

In een eerste reactie zeggen de winnaars dat ze de geldprijs van 100.000 euro zullen gebruiken als startkapitaal om een 'echt' restaurant te beginnen. De gewonnen som moet dienen om de nodige bankleningen vast te krijgen. "Het gevoel toen ik de jury uit de geblindeerde wagen zag komen, was onbeschrijfelijk", zegt Dries, die de winst "de verdienste van ons team" noemt. "Dat was echt uitzonderlijk."

Hoe het nu verder moet? "Eerst gaan we even op reis, want de afgelopen maanden zijn zenuwslopend geweest en hebben ook fysiek hun tol geëist. Er zijn ook plannen om met ons team een kookboek te maken. En daarna gaan we de voorbereidingen treffen voor de start van ons eigen restaurant." Met Guus? "Uiteraard, ik zou met niemand anders een eigen zaak willen starten", aldus nog Dries. "Waar dat zal zijn kunnen we nog niet verklappen. We tasten eerlijk gezegd nog enkele mogelijkheden af. We willen zeker iets terug doen voor de Limburgers, want zij hebben ons massaal gesteund. Maar of dat zal zijn door hier onze zaak op te starten, wil ik daarmee niet gezegd hebben."

Miguel en Liselotte blijven zitten met een kater. Maar ze laten het niet aan hun hart komen en geven aan sowieso nog een goed feestje te zullen bouwen.

medialaan
medialaan