Happy Birthday zingen in coronatijden? Meer risico’s dan je zou denken volgens Zweeds onderzoek

Illustratiebeeld.
Getty Images Illustratiebeeld.
Het verjaardagsliedje Happy Birthday zingen voor een jarige vriend of familielid. Het houdt tegenwoordig meer risico’s in dan het zou lijken. Wetenschappers van de universiteit van het Zweedse Lund hebben onderzocht hoeveel speeksel en virusdeeltjes uitgestoten worden tijdens het zingen. Hun conclusie: Happy Birthday zingen zonder de nodige maatregelen verhoogt de kans op verspreiding van het coronavirus.

Het idee voor dit onderzoek kwam er nadat overal ter wereld tal van maatregelen werden genomen om zangkoren op een veilige manier te laten zingen. “Alleen was er nog nooit echt onderzoek gevoerd over hoeveel risico zingen inhoudt en hoeveel virusdeeltjes en speeksel er vrijkomt bij het zingen”, klinkt het bij de Zweedse universiteit. 

De wetenschappers vroegen aan 12 gezonde mensen en aan twee mensen die besmet zijn met het coronavirus om in een speciale trechter te zingen. Zo wilden de onderzoekers te weten komen hoeveel virusdeeltjes er verspreid worden tijdens het zingen. De zangers droegen speciale steriele pakken en de kamer waarin ze moesten zingen bevatte zuivere, deeltjesvrije lucht. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat er vooral veel druppeltjes vrijkomen bij het zingen van luide liedjes met veel medeklinkers, zoals het verjaardagsliedje Happy Birthday. 

De zangers moesten voor het onderzoek in een speciale trechter zingen.
Malin Alsved, universiteit van Lund De zangers moesten voor het onderzoek in een speciale trechter zingen.

Verschillende medeklinkers zorgen volgens het onderzoek voor een grote verspreiding van virusdeeltjes. Vooral de liedjes die veel B’s en P’s bevatten, zorgen voor een grotere verspreiding. Ook zagen de onderzoekers dat hoe luider een zanger zingt, hoe groter de concentratie vrijgekomen virusdeeltjes is. “Sommige deeltjes die vrijkomen zijn zo groot dat ze maar enkele centimeters of decimeters ver geraken. Andere deeltjes vliegen soms wel minutenlang door de ruimte”, vertelt Malin Alsved van de universiteit van Lund. “Dat kan gevaarlijk zijn wanneer een van de zangers besmet is met het coronavirus.”

Maar moeten we daarom ook stoppen met zingen? Volgens de onderzoekers van de Zweedse universiteit alvast niet, als iedereen rekening houdt met enkele maatregelen. Zo zouden afstand houden en mondmaskers dragen al twee belangrijke en doeltreffende maatregelen zijn. “Zingen moet niet onderdrukt of verboden worden, maar op dit moment moet het gebeuren met gepaste maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan”, klinkt het.

Lees ook:

Geen “social distancing”: paus zet masker af en raakt gelovigen aan terwijl hij zegt dat “Gods liefde” corona zal verslaan

Waar zitten we met ontwikkeling van vaccin tegen coronavirus? En wie krijgt het als eerste toegediend?

Virus lijkt plots overal: BV’s, politici, Rode Duivels getroffen. Wat is er aan de hand? (+)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.