Haal de zon in huis

Junkers
Je sanitair water verwarmen, je huis gezellig warm houden en het zelfs van elektriciteit voorzien: met zonne-energie kan heel wat. Toch laten we de mogelijkheden ervan vaak onbenut. Jammer, want in combinatie met een condensatieketel verlaagt een zonnesysteem je energierekening aanzienlijk zonder dat je warmtecomfort verliest.

Gebruikmaken van de zon als warmtebron heeft tal van voordelen, dat spreekt voor zich: zonnewarmte is onbeperkt beschikbaar, gratis en CO2-neutraal. Om nog te zwijgen over de effecten op je energierekening. Wie kiest voor een zonneboiler in combinatie met thermische zonnepanelen op het dak of tegen de gevel, kan tot 60 procent besparen op waterverwarming.

Vlak of buis

Zonnepanelen verschillen qua rendement en ontwerp. Vlakke collectoren koppelen een goed rendement aan een enorme flexibiliteit en zijn eenvoudig te installeren. Vacuümbuiscollectoren leveren dankzij een dubbele glaswand en vacüumtechnologie een bovenge­middeld rendement. Ideaal als je weinig plaats hebt of als je CV-ondersteuning nodig hebt. Wil je de warmtedragende vloeistof uit de panelen ook gebruiken om je verwarming te ondersteunen, dan kies je best voor een buffervat. Dat slaat de geproduceerde warmte op tot je die nodig hebt.

Maximaal zonnerendement

Over het algemeen volstaat zonnestraling niet om aan jouw jaarlijkse behoefte aan warmte-energie te voldoen. Daarom is het een goed idee je zonnesysteem te integreren in een volledig systeem. Het combineren met een condensatieketel op gas of stookolie is de meest ideale, betaalbare en energiezuinige oplossing. Zeker wanneer je ook een slimme zonne-energieregelaar installeert, die alle toestellen perfect op elkaar afstemt. Zo'n regelaar bespaart energie, zowel bij warmwaterbereiding als bij verwarmingsondersteuning. Proactief wordt allerlei informatie verzameld, onder meer over de weersomstandigheden, de gewenste kamertemperatuur en de indirecte verwarming van je woning via de ramen. Op basis van die gegevens berekent de regelaar de zonne-opbrengst en het optimale verbruik voor je verwarmings- en warmwaterbehoeften. Verwacht het systeem bijvoorbeeld voldoende zonneschijn, dan zal de aanvoertemperatuur van je ketel vanzelf dalen. Dat levert een extra energiebesparing op van 5 tot 15 procent.

Zonnige toekomst

Heb je vandaag nog niet het budget voor zonnepanelen? Of weet je nog niet zeker of je naar hernieuwbare energie wilt overstappen? Kies dan voor een modulair systeem, dat je later volgens eigen portemonnee en planning kunt uitbreiden. Bepaalde types condensatieketels met ingebouwde boiler kun je eenvoudig verder uitbouwen tot een zonnesysteem voor warmwaterbereiding en cv-ondersteuning.

Plannen om te (ver)bouwen? Bestel hier gratis de brochures!