Haaien profiteren van de watersnood in Australië

REUTERS
Inwoners van het door watersnood geteisterde plaatsje Goodna, in Queensland, wreven zich de afgelopen dagen verbaasd in de ogen toen er plots twee haaien bleken te zwemmen in de overstroomde hoofdstraat van de gemeente. Dat Goodna zo'n dertig kilometer landinwaarts ligt, maakt het verhaal nog zo opmerkelijk. Het gaat bovendien om stierhaaien, een agressieve haaiensoort die verantwoordelijk is voor heel wat aanvallen op mensen.

Het is niet de eerste keer in deze periode van overstromingen in Australië dat er een haai wordt gespot in de stad. Zo zou er donderdag ook in de straten van Brisbane al een haai hebben rondgezwommen.

Stierhaaien houden van ondiep water en kunnen tegen zoet water. Ze zwemmen vaak rivieropwaarts op zoek naar voedsel. Volgens een verantwoordelijke in Goodna zijn de haaien waarschijnlijk via een overstroomde snelweg en een kampeerterrein in de gemeente terechtgekomen. "Het is toch wel de eerste keer dat er een haai door de hoofdstraat zwemt", luidt het laconiek.

Waterpeil naar alarmerende hoogte
En de waterellende is nog niet voor alle Australiërs voorbij. Terwijl de mensen in het noorden van het land begonnen zijn met de schoonmaak na de verwoestende overstromingen, krijgen meer dan dertig steden in het zuidoosten vandaag nog recordhoeveelheden water te verwerken.

Meer dan 3.000 mensen in steden over heel Victoria moesten noodgedwongen hun huizen verlaten omdat het waterpeil naar alarmerende hoogten steeg. In Melbourne kwamen 8.000 woningen zonder stroom te zitten nadat de stad getroffen was door rukwinden en hevige regenbuien. In Tasmanië raakten wegen en bruggen zwaar beschadigd en 500 mensen werden geëvacueerd. In het noorden van Nieuw-Zuid-Wales zijn verschillende dorpen en steden door het hoge waterpeil nog steeds van de buitenwereld afgesloten waardoor ongeveer 6.000 mensen vastzitten.

Smurrie ruimen
In Brisbane, de hoofdstad van de deelstaat Queensland, steken duizenden vrijwilligers intussen voor de tweede dag op rij de handen uit de mouwen om de bewoners te helpen met het opruimen van de smurrie en het puin, nu het water stilaan wegtrekt. In de regio werden tot hiertoe al zestien lichamen gevonden en er wordt nog gezocht naar 15 vermisten. (dpa/ka)

In het noorden van het land beginnen Australiërs met het opruimen van de smurrie
EPA In het noorden van het land beginnen Australiërs met het opruimen van de smurrie