Groot terreurproces kan niet starten: beklaagde kan huis niet verlaten omdat enkelband nog geactiveerd is

RV
Het lijkt wel een Belgenmop. Voor de Brusselse correctionele rechtbank kon vanmorgen het grootschalige terreurproces rond de Limburgse Syriëronselaar Khalid Bouloudo niet starten. De reden? De hoofdrolspeler zijn enkelband was niet gedeactiveerd, waardoor hij zijn huis niet mocht verlaten.

In juni was nochtans al de datum van het proces vastgesteld. Bouloudo kon echter niet aanwezig zijn omdat zijn enkelband niet was uitgeschakeld. Bij het vertrek naar de rechtbank merkte Bouloudo op dat zijn enkelband nog geactiveerd was. Dit kon niet meteen gebeuren, waarna hij zijn woning in Kinrooi niet kon verlaten.

Uitgesteld
"Nochtans stond mijn cliënt erop om aanwezig te zijn op zijn proces", aldus zijn advocaat Jürgen Millen, "als hij echter vertrokken was zonder dat de enkelband uitgeschakeld was, zou er snel grote politiebelangstelling ontstaan zijn voor hem." Het proces zal daardoor pas morgen van start gaan. Indien de enkelband uitgeschakeld is, tenminste.

Groupe Islamique Combattant Marocain
Khalid Bouloudo werd in 2006 tot 5 jaar cel veroordeeld omdat hij samen met 12 andere mannen een Belgische cel zou gevormd hebben van de Groupe Islamique Combattant Marocain (GICM), die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen in Casablanca, op 16 mei 2003, en de aanslagen van 11 maart 2004 in Madrid. De man zat zijn straf uit, maar eind januari 2015 werd hij opnieuw opgepakt, samen met drie andere mannen, Mohamed Zaouad, Saïd El Amraoui en Bilal El Idrissi.

Neeroeteren
Volgens het federaal parket zouden Bouloudo en Zaouad vanuit een moskee in Neeroeteren mensen geronseld hebben om te gaan strijden aan de zijde van Islamitische Staat in Syrië en teruggekeerde strijders opgevangen hebben.

Voorwaarden
Bouloudo, Zaouad, El Amraoui en El Idrissi hebben steeds ontkend dat ze mensen zouden geronseld hebben voor de gewapende strijd in Syrië of zelf naar Syrië getrokken zouden zijn, en kwamen na enkele maanden vrij onder voorwaarden. Khalid Bouloudo werd in april 2016 echter opnieuw opgepakt omdat hij de voorwaarden van zijn vrijlating niet naleefde. Hij staat sinds enige tijd onder elektronisch toezicht en kan daardoor zijn woning in Kinrooi moeilijk verlaten.

Gps-tracker
"We hebben gevraagd om dat elektronisch toezicht op te heffen maar dat werd geweigerd omwille van dit proces", zegt Bouloudo's advocaat, Jürgen Millen. "Vanochtend merkte mijn cliënt dat de gps-tracker op zijn enkelband nog ingeschakeld was. Als hij naar Brussel was vertrokken, was hij waarschijnlijk onderweg opgepakt."

Centrum Elektronisch Toezicht niet verwittigd
Als terreurverdachte Khalid Bouloudo woensdag niet op zijn proces voor de Brusselse correctionele rechtbank is verschenen, dan is dat omdat het Vlaams Centrum voor Elektronisch Toezicht geen bevestiging had gekregen dat hij zijn woning mocht verlaten. Dat meldt Liesbeth Wyseur, woordvoerster van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin van de Vlaamse overheid. Dat departement is bevoegd is voor de Vlaamse justitiehuizen en zodoende ook voor het Vlaams Centrum voor Elektronisch Toezicht (VCET).

Intussen bevestiging
"Als een persoon die onder elektronisch toezicht staat, voor de correctionele rechtbank moet verschijnen, moeten wij van de bevoegde diensten, meer bepaald de griffie van de correctionele rechtbank, de bevestiging krijgen dat hij/zij zijn woning mag verlaten", aldus Wyseur. "Het VCET had in dit geval geen dergelijk kantschrift ontvangen. Dat is intussen wel gebeurd, zodat er voor de verdere zittingen van dit proces geen probleem zou mogen zijn."