Groot offensief tegen rebellen in noordwesten Syrië

REUTERS
De Syrische strijdkrachten zijn in het noordwesten van het land een grote aanval begonnen op jihadisten en andere rebellen. De Russische luchtmacht steunt het offensief vanuit de lucht.

Het offensief is in een vallei van de rivier de Orontes, ten noorden van de hoofdstad Damascus. De streek ten noordwesten van de stad Hama heet de vlakte van al-Ghab. De commandant van de Syrische strijdkrachten zei vandaag op tv dat "gebieden en steden die onder terrorisme hebben geleden, zullen worden bevrijd".

Assads troepen uitgeput
In april, mei en juni rukten rebellen op naar de vlakte van al-Ghab. Ze toonden daarmee hoe uitgeput Assads troepen waren. En ze bedreigen sindsdien de noordwestelijke kuststreek en de verbinding van de hoofdstad met de kust. De kustregio is niet alleen de thuisbasis van de familie Assad maar herbergt ook de Russische militaire bases.

Rusland heeft afgelopen nacht opnieuw doelen in Syrië bestookt vanop marineschepen. Dit heeft het ministerie van Defensie in Moskou vandaag laten weten. De Russen bestookten naar eigen zeggen de infrastructuur van Islamitische Staat (IS). De raketaanvallen worden bekritiseerd door onder anderen NAVO-chef Jens Stoltenberg.

De kruisraketten zouden gisteren de voormalige militaire basis van al-Tabqa hebben getroffen. De basis werd in augustus 2014 door de soennitische extremisten van IS veroverd. Ze ligt ten westen van 'de hoofdstad' van IS, Raqqa, en is een centrum van IS voor uitrusting en training van strijders.