Groot-Brittannië scherpt harde lijn tegen asielzoekers nog verder aan

Migranten tijdens een protest in Calais.
REUTERS Migranten tijdens een protest in Calais.
De harde Britse lijn tegen asielzoekers wordt nog verder aangescherpt. Werkgevers die vluchtelingen zonder verblijfsvergunning tewerkstellen moeten "de volle kracht van de wet voelen", aldus de Britse minister van Migratie James Brokenshire vandaag op de BBC. The Times schrijft vandaag dat de regering razzia's plant bij schoonmaakfirma's, werven en verzorgingstehuizen - Brokenschire had het op de BBC over "schurkenbedrijven". Groot-Brittannië neemt nu nog minder vluchtelingen op dan andere EU-lidstaten.

Brokenshire heeft het over schurkenbedrijven omdat de bedrijven in kwestie geen Britten aan het werk stellen, de lonen doen dalen en een "oneerlijk voordeel" krijgen. Britse werkgevers die illegalen werk bezorgen riskeren boetes tot 20.000 pond per persoon, doen ze dat bewust dan riskeren ze tot twee jaar cel.

Een dag eerder had minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond onverbloemde kritiek geuit op het vluchtelingenbeleid van de EU. "Het onderscheid in levensstandaard tussen Afrika en Europa betekent dat er altijd miljoenen Afrikanen zullen zijn die economische redenen hebben om naar Europa te komen", zei Hammond. Vluchtelingen kunnen "redelijk zeker" zijn dat ze niet zullen teruggestuurd worden uit de EU.

Hij pleit voor een hardere aanpak. "Europa kan zichzelf, zijn levensstandaard en zijn sociale infrastructuur niet beschermen als het miljoenen migranten uit Afrika moet opnemen. We moeten dit probleem uiteindelijk oplossen door het mogelijk te maken diegenen die geen recht hebben op asiel terug te laten keren naar hun land van oorsprong."

Hammonds kritiek kwam hem dan weer op kritiek van oppositiepartij Labour te staan, die hem verweet aan paniekzaaierij te doen.

Groot-Brittannië telt volgens een studie van de London School of Economics  618.000 "onregelmatige" inwoners op 64 miljoen inwoners, maar volgens de ngo Migration Watch gaat het eerder om 1,1 miljoen mensen.