Groen wil verder gaan dan bestaande quotaregels: "Helft lijsttrekkers in 2019 moet vrouw zijn"

Elisabeth Meuleman (Groen).
BELGA Elisabeth Meuleman (Groen).
Bij de verkiezingen van 2019 wil Groen alle lijstrekkersplaatsen gelijk verdelen tussen mannen en vrouwen. De partij gaat daarmee verder dan de bestaande quota, die enkel pariteit binnen dezelfde lijst vereisen. Dat schrijven de kranten van het Mediahuis.

Van de in totaal dertien lijsttrekkers voor het Europees, federaal en Vlaams Parlement moeten er dus zes à zeven vrouw zijn. Bij de vorige verkiezingen in 2014 telde Groen nog vijf vrouwelijke lijsttrekkers. 

De aanleiding zou de heisa rond het recente statement van Vlaams minister Sven Gatz (Open Vld) zijn.  Vorige maand zegde hij een debat af omdat er geen enkel vrouwelijk panellid afgevaardigd was. "Dat is wat je krijgt als de meerderheid van de lijsttrekkers mannelijk is", zegt Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen). "Een overwicht aan mannen wordt dan onvermijdelijk bij de topposities, zoals fractieleiders en ministers."

Groen roept de andere partijen dan ook op om hetzelfde te doen, en dus verder te gaan dan de huidige quotaregels.
137 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • David Lievens

  Zo'n klucht é. De beste mensen moeten op die posities staan. Je maakt nooit een selectie op basis van geslacht, ras of geloof. Daar gaat het in de politiek ook niet om. Het is niet dat vrouwen moedwillig worden tegengehouden als 5 van de 13 partijen een vrouwelijke lijsttrekker hadden.

 • Frank Van Tienen

  Zever in pakskes weeral van groen . Gewoon de beste kandidaten, punt uit . Stop toch met die zever . Ze zullen er nu nog wel niet bij zijn maar ons land heeft de beste krachten nodig om bestuurd te worden, ni quota's . Maar ja das alles dat ze hebben , deftige plannen kunnen ze daar toch niet maken .

 • Jan Van Leive

  Iedere vrouw in het parlement ,gaat met de vinger gewezen worden met de woorden , je hebt je plaats daar wel gekregen ,niet door je bekwaamheid maar omdat je vrouw bent dit is discriminatie ,en zet alle democratische beginselen opzij . UNIA ? kan dit zo maar?

 • marc vangeel

  Nu er islampartijen opkomen moeten ze andere kiezers dan islamieten vinden , vrouwen proberen te paaien met hun quota's en dat allemaal voor stemmekens.

 • ann van der linden

  Ze zouden zich beter eens bezighouden met wat er echt leeft onder de mensen. Maar Groen en prioriteiten stellen...al jaren hopeloos.

Video