Groen licht voor Obamacare

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de kern van de omstreden zorgwet van president Obama goedgekeurd. Hoewel het Hof enkele bedenkingen had, blijft 'Obamacare' wel wezenlijk overeind. De goedkeuring was wel nipt, met vijf stemmen tegen vier. Enkele maanden voor de presidentsverkiezingen is de uitspraak een enorme opsteker voor Obama, voor wie 'Obamacare' geldt als zijn grootste verwezenlijking op binnenlands vlak.

De zorgwet zou vanaf 2014 32 miljoen Amerikanen toegang tot de zorg verschaffen, en - zo hoopt Obama - de enorme kosten van de zorg terugdringen. Sinds decennia was het een van de grootste doelstellingen van de Democraten om de 'schandvlek' van onverzekerde Amerikanen uit te roeien en allen of minstens bijna alle Amerikanen een ziekteverzekering te garanderen.

Bill Clinton had er zich in de jaren negentig nog de tanden op stukgebeten, maar in maart 2010 kreeg Obama het voorstel uiteindelijk goedgekeurd in het toen nog door de Democraten gecontroleerde Congres.

President Obama noemt de beslissing "een overwinning voor alle Amerikanen", en roept politici op oude oorlogen niet opnieuw uit te vechten. Obama verzekert dat zijn ingreep in de ziekteverzekering louter gebeurde uit altruïstische motieven. "Ik deed dit niet omdat dit goede politiek was. Ik deed het omdat (Obamacare) goed is voor het Amerikaanse volk".

De uitspraak is een enorme opsteker voor Obama.
AP De uitspraak is een enorme opsteker voor Obama.

Tegenstanders
De conservatieven strijden al lang tegen de wet. Alle Republikeinse presidentskandidaten hadden beloofd het hervormingswerk opnieuw te zullen afschaffen, indien ze in november de verkiezing zouden winnen.

Meteen na de bekendmaking van de uitspraak van het Hooggerechtshof liet John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, al weten dat de Republikeinen zich niet bij de zaken neerleggen. Op 11 juli zullen ze in het Congres een voorstel indienen om de wet alsnog af te schaffen.

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney noemt Obamacare 'slecht beleid' en een 'jobkiller', en reageert dat zijn eerste beleidsdaad de afschaffing van de wet zou zijn.

Mitt Romney heeft al aangekondigd de wet af te schaffen indien hij president wordt.
EPA Mitt Romney heeft al aangekondigd de wet af te schaffen indien hij president wordt.

Opmerkelijk
Opmerkelijk genoeg kwam de doorslaggevende stem bij het hooggerechtshof van de conservatieve voorzitter John Roberts. Door zijn beslissende stem spraken vijf van de negen rechters zich uit voor de wet.

Waarnemers zagen in Roberts nochtans een fundamentele conservatief, die in de afgelopen 7 jaar bij het hof als een rots stond voor burgerlijke vrijheden en oog had voor de zakelijke belangen van de man in de straat. Vooral Roberts' sceptische verhoren van advocaten die de regering vertegenwoordigden, deden waarnemers geloven dat hij tegen de zorgwet zou stemmen.

In veel zaken ging Roberts mee in het stemgedrag van de twee conservatiefste rechters, Antonin Scalia en Clarence Thomas, met inbegrip van een zaak uit 2010, waarin beperkingen op campagne-uitgaven door rijke donoren werden opgeheven.

Rechter John Roberts verbaasde waarnemers.
AP Rechter John Roberts verbaasde waarnemers.


Video