Groen heeft 50 suggesties voor coronamaatregelen voor regering

Kristof Calvo.
BELGA Kristof Calvo.
Groen heeft 50 suggesties voor maatregelen klaar die de regering op korte termijn kan nemen in de strijd tegen het coronavirus. Het is de bedoeling week na week met voorstellen te komen, bevestigt Kamerfractieleider Kristof Calvo.

De Ecolo-Groen-fractie in de Kamer gaf vorige week het vertrouwen aan de regering-Wilmès om de komende weken en maanden de strijd aan te binden met Covid-19 en zal donderdag ook groen licht geven voor het wetsvoorstel dat de regering toestemming geeft met bijzondere machten te werken.

Maar de groenen willen ook zelf met suggesties komen voor maatregelen die de regering-Wilmès op korte tijd kan nemen. "We willen niet gewoon problemen signaleren, maar ook oplossingen aanreiken. Naast de samenwerking en de controle in kader van de volmachten is dat immers ook de opdracht van volksvertegenwoordigers in deze crisistijd", licht Calvo toe.

Meest kwetsbaren

De Standaard kon een aantal van die maatregelen inkijken. Zo vraagt Groen bijvoorbeeld dat de federale regering toestaat dat wie tijdelijk werkloos wordt, een uitkering kan aanvullen met een baan in essentiële sectoren die met een tekort aan personeel kampen. Ook moet de regering daklozen - zeker die met psychiatrische of drugsproblemen -, asielzoekers en mensen zonder papieren onderdak bieden. Ze moet daarvoor overheidsgebouwen of vakantieparken openstellen.

Groen en Ecolo stellen daarnaast voor om de degressiviteit van de werkloosheid tijdelijk te bevriezen. Werklozen hebben vandaag de facto geen mogelijkheid om te solliciteren; dan moeten ze ook niet worden gestraft, is de redenering. Ook willen ze de administratieve verplichtingen rond ziektebriefjes voor zieke werknemers laten vallen, zodat huisartsen zich op hun kerntaak kunnen concentreren. Ze lanceren daarnaast een voorstel om woekerprijzen te vermijden voor producten die gehamsterd worden of die ­nodig zijn in de coronacrisis.

Groen zegt elke goede maatregel voor werknemers, zelfstandigen en bedrijven te steunen, maar benadrukt dat deze crisis zeker voor de meest kwetsbaren een heel zware periode wordt. Ook wil de partij dat de erkenning voor de zorgsector ook na de crisis overeind blijft. Op lange termijn gelooft Groen dat deze crisis ons zal dwingen tot een grondige herdenking van economie en samenleving.
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • vandekempen bart

  we gaan de zwaarste economische depressie sinds W.O.II tegemoet,.en al wat groen kan bedenken is wat extra geld uitdelen, liefst aan illegalen en daklozen.

 • Yelene dekann

  En als al die ministers nu eens 3/4 van hun royale verloning zouden afstaan om het land erdoor te helpen zoals de voetballers,i.p.v. de hardwerkende mens dit fiasco te laten betalen,dat zou pas goed zijn en daarna terug verkiezingen

 • Fabrice Braccio

  Kunnen we alle 50 voorstellen zien, want wat ik hier lees heeft weinig met bestrijding van het virus te maken.Dit is gewoon geld weggeven aan al dan niet kansarmen

 • Yelene dekann

  Werklozen verplicht inzetten daar waar nodig, bijvoorbeeld om 's nachts de rekken in winkels te vullen,geen contact met klanten dus minder risico om besmet te raken, dan maken ze zich EINDELIJK eens nuttig.Overheidsgebouwen openstellen voor asielzoekers,serieus? ik herinner mij dat er 2 torengebouwen aan Brussel Noord klaar gemaakt zijn en uitgerust met sanitair,slaapzalen e.a. faciliteiten, geen enkele illegaal of asielzoeker wou daar naartoe,geef die gebouwen aan daklozen !

 • Tom Der Kinderen

  Het enige waar Calvo zijn mond nog mag voor opentrekken is dat het voorstel dat hij en groen hun volledige loon afgeven tot er een volwaardige democratische regering is want ze worden allemaal betaald om niks te doen momenteel en sommige slagen er nog in om nog wat grote praat te verkopen erbij.