Grieks links icoon Varoufakis roept op voor Macron te stemmen

AFP
Yanis Varoufakis, de vroegere Griekse minister van Financiën en icoon van radicaal links in Europa, heeft opgeroepen bij de presidentsverkiezingen in Frankrijk te stemmen voor de sociaal-liberaal Emmanuel Macron. Hij is volgens de Griek de "enige Minister van Staat" van Europa die "al het mogelijke" heeft gedaan om Athene te helpen tijdens zijn schuldencrisis.

In een vraaggesprek met de Franse krant Le Monde dat morgen verschijnt, zegt Varoufakis dat Macron begin 2015 "zich van een kant heeft laten zien die weinig progressieven kennen". De Fransman, toen minister van Economie, heeft "al wat hij kon gedaan" om Griekenland te helpen.

Zo heeft Macron president François Hollande er eind juni 2015 van overtuigd nieuwe onderhandelingen met Griekenland aan te knopen en voorgesteld "incognito naar Athene te komen", toen de eurogroep had beslist de Griekse banken te sluiten "om onze regering te straffen", zei Varoufakis. Maar uiteindelijk kwam er onder invloed van Berlijn een veto van het Elysée.

Hij zei wel te kunnen "begrijpen" dat de progressieve kiezers in Frankrijk "alle redenen hebben kwaad te zijn" op het programma van Macron, maar zelf te weigeren "deel uit te maken van een generatie progressieve Europeanen die Marine Le Pen hadden kunnen verhinderen de presidentsverkiezingen te winnen, maar die dat niet hebben gedaan".