Grieken slepen in absolute slotminuut punt uit de brand tegen Bosnië

Griekenland en Bosnië delen de punten na een doelpunt diep in blessuretijd
REUTERS Griekenland en Bosnië delen de punten na een doelpunt diep in blessuretijd
Griekenland, de volgende tegenstander van de Rode Duivels in de kwalificaties, heeft vandaag op de valreep een punt behaald tegen Bosnië. Een geniale ingeving van Pjanic bracht de Bosniërs op voorsprong, maar in minuut 95 sloegen de Grieken alsnog toe met een al even knappe goal. Zo is Griekenland alleen tweede met tien punten uit vier wedstrijden, Bosnië blijft derde met zeven punten.

Wat was het lastig voor Griekenland om een aanval de naam waardig in elkaar te knutselen. Het thuisland kwam halfweg de eerste helft goed weg toen een plaatsbal van Hajrovic ei zo na enig mooi in de verste hoek verdween. Het was slechts uitstel van executie. Miralem Pjanic, een kunstenaar als het op vrije trappen aankomt, deed zijn straffe reputatie opnieuw alle eer aan. Al was er ditmaal wel een dosis geluk mee gemoeid. De kwieke en technisch vaardige middenvelder van Juventus plaatste het leer op een standaardfase over de muur tegen het doelhout, maar via Grieks-doelman Karnezus verdween de bal alsnog in doel: 0-1, een ruim verdiende voorsprong voor Bosnië.

In de absolute slotfase voor de pauze moest Bosnisch-doelman Begovic zich dan toch eens onderscheiden. Het was goaltjesdief Mitroglou die plots oog in oog kwam met de concurrent van Thibaut Courtois bij Chelsea, maar de Bosnische doelman had een prima reflex in huis. Een waarschuwing vlak voor rust voor de Bosniërs, die voor het overige de gehele eerste helft prima onder controle hadden.

Fenomenale save Begovic
Opdracht duidelijk bij aanvang van de tweede helft voor het thuisland: scoren en zo een nederlaag afwenden. Al vroeg in de tweede helft had Begovic een fenomenale redding in huis om de gelijkmaker te voorkomen. Met de vingertoppen devieerde hij een loeier van Fortounis tegen de paal. Bosnië kwam met de schrik vrij. Halfweg de tweede periode kwamen de Bosniërs nog eens opzetten met targetman Dzeko in een hoofdrol. De 1m92 lange aanvaller van AS Roma vertrok randje buitenspel richting het Griekse doel, maar faalde vanuit een schuine hoek.  

Het venijn zat in de staart
Doelpuntenmaker Pjanic kreeg wat later nog een uitgelezen kans op de dubbele voorsprong, maar hij kon zijn inzet van dichtbij niet kadreren. Beide landen eindigden de wedstrijd nog met z'n tienen nadat Dzeko en Papadopoulos elk een rood karton onder de neus geduwd kregen. De zege leek binnen voor de Bosniërs, maar dat was buiten Giorgos Tzavellas gerekend. Hij pegelde een afvallende bal in minuut 95 staalhard in de hoek. Een flinke opdoffer voor Bosnië, dat zo op plaats drie blijft hangen.

Pjanic zorgde met een heerlijke vrije trap voor de openingstreffer
AFP Pjanic zorgde met een heerlijke vrije trap voor de openingstreffer
REUTERS
AP
AP
AP