Greg Van Avermaet loopt enkelbreuk op en moet onder het mes

TDW
Pech voor Greg Van Avermaet. De olympische kampioen op de weg heeft vrijdag tijdens een mountainbike-toertocht een breukje opgelopen in zijn linkerenkel. De renner van BMC ging vandaag om 17 uur onder het mes en het is nog niet duidelijk hoelang hij buiten strijd zal zijn. In het beste geval zou dat maar een drietal weken zijn. "Het gaat om een klein breukje, maar Greg gaat wel onder het mes om het genezingsproces te versnellen", meldt Max Testa, de ploegdokter van BMC.

Een schitterend 2016 eindigt voor de Oost-Vlaming zo toch in mineur. Tijdens een mountainbike-toertocht met 'De Parelvissers', het vaste trainingskliekje van Van Avermaet, kwam de renner van BMC twee keer ten val. Bij de eerste tuimelperte bleef Van Avermaet nog gespaard van averij - Gijs Van Hoecke liep wel een snijwonde op boven zijn wenkbrauw -, maar bij de tweede val liep de olympische kampioen wel schade op.

Hij ging onderuit in de modder in een bocht en probeerde recht te blijven door zijn linkervoet op de grond te zetten. Volgens zus Claudia Van Avermaet sloeg haar broer bij dat manoeuvre echter zijn voet om. Hij had in eerste instantie pijn aan zijn voet (en enkel), maar opmerkelijk: Greg heeft de toertocht nog volledig uitgefietst (nog zo'n 50 kilometer).

"Nog twee dagen rondgelopen met breuk"

'Gouden Greg' dacht dat de schade wel meeviel en dat de pijn wel zou wegebben. Hij hinkte wel na afloop van de tocht, want normaal stappen lukte niet. Van Avermaet is het hele weekend op zijn voet blijven lopen. Claudia Van Avermaet: "Zaterdag is hij zelfs nog met de wagen naar de Ardennen gereden. Weliswaar met een 'automatique', waardoor hij zijn linker voet niet hoefde te gebruiken. De enkel zag blauw, zwelde op en deed almaar meer pijn. Het zag er echt gebroken uit. 'Greg, ga er toch maar eens mee naar de dokter', raadde ik hem aan."

Vandaag heeft hij dan toch beslist om een dokter op te zoeken en een foto te laten nemen, omdat de pijn bleef aanhouden. Van Avermaet is dan samen met Rik Verbrugghe, echtgenoot van zijn zus Claudia, naar het ziekenhuis gereden. Om 17 uur is hij geopereerd aan een microfractuurtje in de enkel. Door dokter Tim Leenders, knie-, voet- en enkelpatholoog van het Orthopedisch Centrum in Antwerpen. Volgens de eerste berichten en de inschatting van zijn ploeg BMC zou de schade en de gevolgen voor zijn opbouw richting nieuwe seizoen meevallen.

Photo News
TDW

Succesjaar ondanks sleutelbeenbreuk

Van Avermaet won begin vorig seizoen de Omloop Het Nieuwsblad, maar moest door een val tijdens de Ronde van Vlaanderen wel een kruis maken over zijn klassieke voorjaar. Bij die val brak Van Avermaet zijn sleutelbeen.

Daarna herpakte de renner van BMC zich door onder meer te schitteren in de Ronde van Frankrijk. Hij won er een rit en droeg drie dagen de gele trui. De 31-jarige puncher won ook onder meer de Tirreno-Adriatico en de GP van Montréal, maar zijn mooiste zege pakte hij in Rio, waar Van Avermaet zich tot olympisch kampioen kroonde.

"Blessures horen jammer genoeg bij het leven van een renner. Dat beseft Greg ook. Hij vocht dit seizoen al succesvol terug na een blessure en dat zal hij nu ook doen", aldus Max Testa, de ploegdokter van BMC. "Pas na de operatie zullen we zijn revalidatieschema kunnen opstellen. Zijn vooruitgang in de komende twee à drie weken zal daar een cruciale factor in zijn. Ik ben er wel van overtuigd dat de enkelbreuk zijn doelen voor 2017 niet in het gevaar zal brengen. Door het snelle ingrijpen blijft hij maar drie tot vier weken van de fiets", blijft Testa optimistisch.

Ook schoonbroer Rik Verbrugghe bevestigde de blessure. "Greg was dit weekend gaan rijden met de moutainbike en is toen ten val gekomen. Hij wou enkel een specialist consulteren en ging daarom pas vandaag langs in het ziekenhuis om de nodige vaststellingen te doen."

Normaal gezien zou Greg Van Avermaet dinsdag in 't Kuipke de start van de 76e Zesdaagse van Gent geven.