Gouverneur: "Nieuwe stand van zaken in onderzoek Wetteren op komst"

Gouverneur Jan Briers.
PHOTO_NEWS Gouverneur Jan Briers.
Binnenkort komt er een nieuwe infoavond voor de bewoners van Wetteren, waarin een nieuwe stand van zaken zal worden meegegeven. Dat kondigde Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers aan tijdens de herdenking van de treinramp in Wetteren.

Op zondag 4 mei is het exact één jaar geleden dat een goederentrein ontspoorde en uitbrandde op spoorlijn 50, het traject van Brussel naar Gent. Ter herdenking van deze ramp werd zaterdag een gedenkplaat onthuld.

"We aanvaarden blijkbaar allen, als inwoners van Wetteren en Wichelen, als Vlaming, Belg en Europeaan, dat we het klimaat niet meer in de hand hebben, dat fijn stof ons en onze kinderen beschadigt, dat onze wegen dichtslippen, dat gevaarlijke stoffen via het water, de weg en het spoor onze gemeenten doorkruisen", aldus Briers. "Dat kan wel zijn, maar ik kan u allen op het hart drukken, dat alle 16 verschillende partners die u hier een jaar geleden bijstonden - of het nu het Rode Kruis, de brandweer of politie was, Aquafin, Infrabel of Ovam, de Civiele Bescherming, Defensie of radio en televisie, Volksgezondheid, het federale crisiscentrum, de dienst veiligheid van de provincie of het gemeentebestuur, uw burgemeester of uw gouverneur - allen werken we nu nog dagelijks aan de 'lessons learned', aan alles wat we toen geleerd hebben."

De gouverneur beloofde ook binnenkort naar buiten te komen met een nieuwe stand van zaken. "We blijven allen actief overal te lande communiceren, informeren, naar iedereen die met veiligheid bezig is, maar ook naar de bevolking hier en binnenkort zullen we opnieuw een infoavond organiseren, met de nieuwste informatie over het vooronderzoek van het parket, over de bloedstalen, over verzekeringen."

Ten slotte loofde Briers ook de inzet van iedereen een jaar geleden. "Ik wil ten slotte nogmaals alle helpende handen van toen - en het waren er zoveel - heel warm danken, ook de fantastische mensen met wie ik 19 dagen in het crisiscentrum samenwerkte en die ik jaarlijks samenbreng, omdat het ware vrienden werden. Maar vooral de Wetteraar wil ik danken, voor zijn moed en zijn solidariteit met zijn medeburger."