Goatbusters: Cubs winnen de World Series en breken de "Vloek van de Geit"

Photo News
De Chicago Cubs wonnen vannacht de laatste match van de play-offs en kroonden zich zo tot de eindwinnaars van de World Series. Daarmee werd het de eerste keer in 108 jaar dat de club zich kampioen kon noemen, als fan zou je voor minder denken dat er groot complot tegen de Cubs is. En dat is ook zo: met hun overwinning schudden de Cubs eindelijk de vloek van "Billy Goat" van zich af.

De legende gaat als volgt. Het is 6 oktober 1945 en cafébaas Bill 'Billy Goat' Sianis trekt naar Wrigley Field om de wedstrijd tussen de Cubs en de Detroit Tigers te kijken. Hij kocht een ticket, maar kwam het stadion niet in. Waarom? Hij had als mascotte zijn geit Murphy meegenomen. Na heel wat geruzie kwam zelfs Cubs-eigenaar P.K. Wrigley zich er mee moeien. Hij zei toen duidelijk "Die stinkende geit komt er niet in". Sianis was razend en riep daarop de ondertussen profetische woorden "the Cubs ain't gonna win no more".

Hij bleek gelijk te hebben. Die dag verloren de Cubs en in de jaren die volgden konden de Cubs maar niet winnen in de cruciale matchen. In 2003 en 2015 haalden ze net niet de finale. Maar vannacht werd de vloek dus gebroken. Misschien hielp het dat Ghostbuster en Cubsfan Bill Murray ook aanwezig was? Creatieve fans zagen er de humor van in en gingen aan het werk met het einde van de bekende film.

Bijna perfect

Er is nog een film die misschien een handje hielp bij het wegwerken van 108 jaar zonder titel. In de tweede film van de Back to the Future-trilogie reist het hoofdpersonage Marty McFly naar het jaar 2015. Daar leert hij dat de Cubs voor het eerst in 107 jaar de World Series hebben gewonnen. Ze waren er dus maar één jaar naast.

Andere bekende "vloeken" in sport

De voorpagina van Sports Illustrated
Opgepast als je als team of speler net op de voorpagina van het tijdschrift Sports Illustrated hebt gestaan. In 1954 stond baseballer Eddie Matthews als eerste op die bewuste pagina. Hij brak zijn hand. En sindsdien loopt het geregeld fout. Dodelijke ongelukken, ernstige blessures, genante momenten, de lijst is eindeloos.

De Madden Curse
Madden is het bijzonder populaire computerspel dat draait ronde de NFL-competitie, het is te vergelijken met de FIFA-games. De speler die op het doosje komt te staan, kan traditioneel rekenen op het slechtste jaar van zijn carrière. De eerste was Garrison Hearst die in 1999 zijn been brak en twee seizoenen miste. Daunte Culpepper had een historisch slecht jaar in 2002 nadat hij het gezicht van het spel geworden was. Donovan McNabb mocht in zijn jaar een knieoperatie op de agenda zetten. Afwachten wat het jaar brengt voor de 'uitverkoren' speler Odell Beckham Jr.

77 jaar zonder Brit
Het was Andy Murray die deze vloek wist op te heffen. Fred Perry won in 1936 Wimbledon en werd zo heel lang de laatste Brit die het tennistoernooi kon winnen. Daar werd na 77 jaar verandering in gebracht door de Schot Andy Murray.

Benfica vreest 'Vloek van Guttmann'
Bij Benfica rust al 54 jaar de 'Vloek van Guttmann op de Portugese topclub rust. Guttmann was trainer van Benfica toen in 1961 en 1962 de Europa Cup I gewonnen werd, maar beide partijen gingen daarna met onenigheid uit elkaar. De Hongaar sprak toen de legendarische woorden: "Zonder mij zal Benfica nooit meer een Europese finale winnen." Tot op heden heeft Guttmann gelijk gekregen. Sinds 1962 stond Benfica in acht Europese finales en telkens ging het mis.

AP
REUTERS


Video