Gesponsorde inhoud

Gezonde spelletjes voor ouder en kind

Kinderen hebben veel beweging nodig. Zo hebben kleuters algemeen 3 uur beweging (ook licht intensief) per dag nodig of een uurtje stevig spelen. Speel daarom regelmatig samen een actief spelletje. We verzamelden tien klassiekers waar ook jij fitter van wordt. Je kan ook samen buiten spelen, samen fietsen of samen actieve uitstapjes maken (bv. speelterrein, park...). Beperk voor je kind ook het aantal uren tv-kijken, er zijn leukere en actieve alternatieven.

Paardje rijden
Zet je kind op je rug (of zijwaarts op je heup - minder vermoeiend) en galoppeer doorheen het huis. Doe dit spel niet als je rugproblemen hebt.

Liedjes met gebaren
Denk aan 'Hoofd, schouders, knie en teen', 'De zevensprong' of 'Twee handjes op de tafel', maar in principe kan je eender welk kleuterliedje nemen en vrij aan het uitbeelden slaan.

Verstoppertje
Een heel leuk actief spelletje om met je peuter in huis te spelen. Je zal merken dat hij er soms weinig van terecht brengt, maar er toch niet genoeg van kan krijgen!

Vliegwedstrijd
Vouw twee vliegtuigjes van papier en probeer ze om het verst te gooien. Of gooi over en weer met een zachte bal.

Pretpark
Je kleintje vindt niets zo leuk als heen en weer te schommelen. Hou hem vast onder de oksels en draai rondjes, gooi hem voorzichtig in de lucht (en vang hem natuurlijk weer op), laat hem 'kruiwagen' rijden (rechte rug en spieren gespannen) of til je kindje met je benen en armen in de lucht en laat hem 'vliegen'. Opgelet: doe dit niet bij rugproblemen, en doe dit niet bij oudere kinderen om je rug te sparen.

Ren voor je leven
Slaagt je kindje erin om te ontkomen? Gun hem een kleine voorsprong om zich zo vlug mogelijk uit de voeten maken. Jij probeert hem te vangen. Een simpel maar spannend spel waar je kleuter veel plezier aan beleeft.

Kleuterdans
Leer je kind een dansje of laat hem jou een zelfverzonnen dansje aanleren. Ook leuk is de radio aanzetten en samen de meest gekke dansmoves verzinnen. Hilariteit verzekerd.

Op een grote paddenstoel
De klassieke kniespelletjes doen het ook nog altijd goed.

Eilandhoppen
Neem een paar oude kranten en verspreid ze over wisselende, niet al te grote afstanden door het huis. Laat je kleuter van 'eiland' tot 'eiland' de kamers doorkruisen zonder in het water te vallen. Je kan je kind ook maar twee eilandjes geven. Dan moet hij telkens de laatste voor zich leggen om verder te kunnen.

Kegelen
Een balspel is ideaal voor de motorische ontwikkeling van je kleintje. Verzamel een aantal lege flessen en probeer ze omver te rollen met een zachte bal.