Gewonde Thalys-held getuigt voor het eerst: "Ik dacht dat ik mijn vrouw nooit meer zou zien"

vrt
Een van de mannen die als eersten ingrepen toen de dader van de verijdelde aanslag op de Thalys zijn wapen bovenhaalde, heeft voor het eerst getuigd. Mark Moogalian is een Amerikaanse leraar die in Parijs woont. Hij kreeg een kogel in de rug.

"Ik zag een jongeman het toilet instappen met zijn koffer op wielen", vertelt Mark Moogalian. "Ik zag dat er een andere man was. Dat was Damien. (Een Franse passagier die anoniem wenst te blijven, red.) Ik zag dat de deur dichtging. Ik keek erdoor en zag dat Damien op hem sprong."

Moogalian kwam Damien te hulp en kon de dader zijn geweer afhandig maken. Hij kreeg daarbij een kogel in de rug, maar is nu aan de beterhand. "Er was een enorme knal en ik werd achteruitgeduwd door de kracht van de kogel", zegt Moogalian, die dacht dat hij het niet zou overleven. "Ik keek tussen de zitjes, en toen zag ik Isabella (zijn vrouw, red.). Onze blik kruiste en dat was een heel belangrijk moment want ik dacht dat het de laatste keer was dat ik haar zou zien."

Nadat Moogalian de dader zijn wapen afhandig had gemaakt, konden drie Amerikanen en een Brit de 26-jarige Ayoub El Khazzani overmeesteren.