Gewezen IS'er onthult hoe Verviers het centrum moet worden van nieuwe terreur in ons land

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
"Wees niet verbaasd als de volgende aanslag in België wordt beraamd vanuit Verviers. Want het is een man uit die stad die de terreur moet organiseren. Hij verblijft in Irak en wordt daar klaargestoomd om de nieuwe Abaaoud te worden." Dat zegt een bron die zelf tot IS heeft behoord en beweert dat hij erbij was toen de eerste plannen werden gesmeed.

Gisteren meldden we nog hoe de geradicaliseerde moslimjongeren van Verviers voortdurend worden aangepord om tot de aanval over te gaan. "Probeer niet meer naar Syrië te komen, maar sla toe waar jullie zijn", zo luidt de boodschap waarmee ze op Facebook en Telegram worden bestookt. "Trek naar een winkelcentrum of een andere drukke plaats en gebruik kettingzagen als wapens."

Volgens de opgesloten imamszoon die dat aan de politie vertelde, worden er ook plannen gesmeed om een al te gematigde prediker te vermoorden. En het zouden Syriëstrijders uit Verviers zijn dat allemaal beramen en er uitvoerders voor zoeken in hun oude kennissenkring.

"Dat laatste kan kloppen, want het is een man uit Verviers die centraal staat in de plannen die IS nog heeft met jullie land", vertelt ons een unieke bron. Het gaat om een man die kort geleden zelf nog tot IS behoorde en bij die terreurgroep in Libië zat. Het was daar dat er in de eerste helft van dit jaar nieuwe complotten tegen het Westen werden gesmeed. De man uit Verviers die daarbij betrokken was, is Tarik Jadaoun (28). Die verblijft zelf in Irak, maar stond geregeld in contact met Libië, zo blijkt uit een videogesprek dat de bron ons bezorgde en waarin Jadaoun met de aanslagplanners daar spreekt. Het complot werd verstoord toen IS haar Libische bolwerk vorige maand moest ontvluchten. "Maar de mensen die erachter zaten, zijn nog steeds actief", weet onze bron, "en ze zullen zeker proberen om hun plannen nog ten uitvoer te brengen."

Ontdek alles over Tarik Jadauon en de nieuwe complotten in HLN Plus. 

Ze zullen zeker proberen om hun plannen nog ten uitvoer te brengen

De Amerikaan Al-Sanafi kwam aan het woord in de eerste gruwelvideo van IS uit Libië.
kos De Amerikaan Al-Sanafi kwam aan het woord in de eerste gruwelvideo van IS uit Libië.