Gewapende & getrainde agenten op Zaventem

IN DE STRIJD TEGEN TERREUR

photo_news
De luchthaven van Zaventem krijgt een Snelle Responsteam (SRT), een speciaal politiekorps dat onmiddellijk en accuraat moet ingrijpen bij uiterst verdachte situaties. Hoofddoel: terroristen onderscheppen of uitschakelen. Allicht begin volgend jaar krijgen ze hun plaats op Brussels Airport, zo bevestigt het kabinet van binnenlandminister Jan Jambon.

Minister Jambon (N-VA) zei vorige maand al in deze krant dat rond de luchthaven een cameraschild in werking treedt dat alle toegangswegen bewaakt. Die camera's kunnen ook nummerplaten lezen en verdachte voertuigen signaleren. Een groepje agenten kan dan direct uitrukken om poolshoogte te nemen. Dat blijken echter geen 'gewone' agenten te zijn, maar een speciaal opgeleid team. "De leden worden weldra geselecteerd", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jambon. "Ze komen uit de groep van 200 extra politiemensen die voorzien zijn om de luchthavens in ons land mee te beveiligen. Ze krijgen een specifieke opleiding (o.a. speciale arrestatietechnieken, red.) en worden daarna zwaarder bewapend. De details worden nog uitgewerkt."


Van Raemdonck benadrukt dat het niet om een Speciale Eenheid (DSU) gaat. "Ze zitten tussen de 'gewone' agenten en de DSU-manschappen in. Meer vergelijkbaar met het Snelle Responsteam (SRT) dat onlangs in Antwerpen is voorgesteld."

Vanaf 2017

Dat team is uitgerust met kogelwerende vesten, ballistische helmen, semi-automatische wapens én zogeheten 'less lethal'-wapens. Dat zijn wapens waarmee je kunststof projectielen kan afvuren om een agressieve verdachte uit te schakelen zonder hem te doden.


Volgens Van Raemdonck zal het Zaventemse Snelle Responsteam een zogeheten 'eerstelijnsfunctie' uitoefenen. Dat wil zeggen dat ze de eersten zijn die ingrijpen bij uiterst verdachte situaties op de luchthaven. Afhankelijk van de omstandigheden kunnen zij onmiddellijk reageren of als noodteam tussenkomen in afwachting van de gealarmeerde elite-eenheden. Wellicht in de eerste weken van 2017 start hun opdracht op Brussels Airport.


"Sowieso gaan we op álle luchthavens in België zorgen voor snellere detectie en sterkere bewaking", aldus Van Raemdonck. "In de eerste plaats zetten we in op technologische hulpmiddelen." Of ook op de andere luchthavens een Snelle Responsteam komt, is nog niet duidelijk. "Niet alle beveiliging zal op elke plaats krek dezelfde zijn. Meer kunnen we daar om veiligheidsredenen niet over kwijt."


De maatregelen zijn een direct gevolg van de terroristische aanslagen van 22 maart op de luchthaven van Zaventem en het metrostation Maalbeek in Brussel. Die eisten 35 doden en een 270-tal gewonden.