Gevelisolatie: een slim idee

Isover
Om grote warmteverliezen in je woning te vermijden, moet je dak geïsoleerd zijn. Daar is iedereen intussen van overtuigd. Maar ook goed geïsoleerde muren maken je huis behaaglijker en leveren een besparing op je energierekening op.

Ga in een niet-geïsoleerde woning maar eens dicht bij een buitenmuur staan. Je voelt het meteen: de kilte doet enkele graden af van de comfortabele warmte binnen. Toch moet de helft van de Vlaamse woningen het nog altijd stellen zonder gevelisolatie. Jammer, want je gevel isoleren, rendeert nu én later. Het kan perfect met glaswolplaten. Ter herinnering: glaswol bestaat voor 75% uit gerecycleerde glasscherven aangevuld met zuiver zand en is een van de meest gebruikte isolatiematerialen in huis. Dat dankt het niet alleen aan zijn thermische, waterafstotende en geluidsabsorberende eigenschappen, maar ook aan zijn brandveiligheid, recycleerbaarheid en een interessante verhouding prijs/isolatiewaarde. 

Slim benutten

Behalve als deken is glaswol ook verkrijgbaar in de vorm van platen. En precies die laatste zijn een ideale oplossing voor de thermische isolatie van spouwmuren en gevels. Traditioneel bouwen wij in ons land met een spouwmuur: onze gevels bestaan uit twee met elkaar verbonden muren met een luchtlaag ertussen. Die luchtlaag voorkomt regendoorslag van de buiten- naar de binnenmuur. Maar ze heeft nog een ander voordeel: je kunt de ruimte van de spouw slim benutten voor isolatie, door ze gedeeltelijk of volledig op te vullen met glaswolplaten. Dergelijke platen combineren alle voordelen van glaswol met een grote flexibiliteit, door de eventuele oneffenheden van de constructie (bijvoorbeeld mortelresten) moeiteloos over te nemen. Zo worden koudebruggen vermeden die de thermische isolatiewaarde negatief kunnen beïnvloeden.

Living

Beste isolatiewaarde

Als je een lage-energiewoning of een BEN-woning bouwt, dan zijn de glaswolplaten Multimax 30 van ISOVER zeker het overwegen waard. Met hun hoge thermische isolatiewaarde lenen ze zich uitstekend voor toepassingen waar standaard minerale wolplaten voor spouwmuren net tekortschieten. De Multimax 30 bestaat uit de fijnste vezel en heeft een lambdawaarde van 0,030 W/mK, de beste isolatiewaarde bij minerale wol. Nog een voordeel: de glaswolplaten zijn dampopen, wat betekent dat je er de volledige spouw mee kunt opvullen. Bij niet-ademende platen moet er altijd 3 cm spouw vrij blijven. Doordat de volledige tussenruimte wordt benut, kan de muur slank blijven en hoef je de fundering niet te verbreden of te versterken.

Plannen om te (ver)bouwen? Bestel hier gratis de brochures!