Gevechten in Oost-Oekraïne breiden zich weer uit

In de buurt van de luchthaven van Donetsk vonden vandaag artilleriegevechten plaats.
AP In de buurt van de luchthaven van Donetsk vonden vandaag artilleriegevechten plaats.
Temidden de hevige strijd in het Oost-Oekraïense Donetsk breiden de gevechten zich blijkbaar weer uit naar Loehansk. Binnen de 24 uur zijn daar bij artilleriegeschut minstens drie burgers om het leven gekomen. Dat heeft het bestuur in het gebied meegedeeld. In Donetsk stierven binnen dezelfde periode vier mensen bij gevechten.

Regeringstroepen en pro-Russische separatisten vochten verder rond de luchthaven van Donetsk. Het Oekraïense leger sloeg naar eigen zeggen een aanval van de opstandelingen af. Ook in de buurt van de plaatsen Marioepol, Schastya en Debalzevo geraakten de soldaten onder vijandelijk vuur. Minstens vijf militairen werden gedood, aldus de veiligheidsraad in Kiev. Ook de opstandelingen spraken van gesneuvelden binnen hun rangen.

De separatisten betichten de Oekraïense president Petro Porosjenko ervan de afspraken voor een stabilisering van de situatie niet na te komen. Porosjenko vertraagt opzettelijk de ondertekening van een midden september door het parlement goedgekeurde wet voor een uitzonderingsstatuut van Oost-Oekraïne, luidt de kritiek van separatistenleider Denis Poesjilin.

Porosjenko ontsloeg het hoofd van de Oekraïense grensbewaking, Nikolai Litvin. Hij kreeg bakken kritiek over zich omdat Kiev de controle over honderden kilometer staatsgrens aan de separatisten was verloren.