Gevangenis wil Kim De Gelder laten interneren

Kim De Gelder tijdens zijn assisenproces in maart 2013.
Photo News Kim De Gelder tijdens zijn assisenproces in maart 2013.
Omdat de geestestoestand van Kim De Gelder danig zorgwekkend is geworden, heeft de gevangenis van Oudenaarde zijn internering aangevraagd. Dat zegt zijn advocaat Jaak Haentjens, zo schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Het Gentse hof van assisen veroordeelde De Gelder (28) vier jaar geleden tot levenslang voor zijn dodelijke aanval op kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde.

Volgens zijn advocaat is de directie van de gevangenis van Oudenaarde tot het besluit gekomen dat ze zijn internering moet aanvragen, omdat er in de gevangenis geen mogelijkheid is hem nog medisch te ondersteunen.

Dringend
"Om de twee maanden zijn er hoorzittingen over het bijzonder veiligheidsregime van Kim De Gelder. Tijdens de laatste hoorzitting begin januari bleek dat er dringend iets moet gebeuren met mijn cliënt. De gevangenisdirectie heeft me bevestigd dat ze de procedure in gang zetten om mijn cliënt te laten interneren", aldus Haentjes.

Schizofreen
"Er is een nieuwe wet die toelaat gedetineerden die dusdanig geestesgestoord worden en een gevaar voor zichzelf of een ander betekenen, toch nog te laten interneren", zegt Haentjens.

Het Gevangeniswezen wilde gisteren enkel kwijt dat ze niet communiceren over individuele dossiers.

De advocaat en de ­ouders van De Gelder zijn er al acht jaar van overtuigd dat De ­Gelder schizofreen is en niet verantwoordelijk was voor zijn daden.