Gesprek met Obama zet Trump aan het denken: "Ik overweeg delen van Obamacare te behouden"

Photo News
Na zijn gesprek met huidig president Barack Obama -gisteren in het Witte Huis- overweegt Donald Trump bepaalde delen van de Affordable Care Act te behouden. Dat heeft hij gezegd aan de Wall Street Journal, in zijn eerste interview sinds hij dinsdag tot president verkozen werd.

Tijdens zijn campagne in de race naar het Witte Huis heeft Donald Trump zich meermaals vernietigend uitgelaten over de gezondheidswet, die in 2010 werd ingevoerd. Hij liet er geen twijfel over bestaan dat hij de wet meteen volledig zou afschaffen. Volgens Trump is Obamacare onwerkbaar en te duur.

De wet aanpakken blijft een prioriteit, zegt Trump in het interview. Maar hij toont zich nu wel bereid om mogelijk "minstens twee bepalingen" van Obamacare te behouden. Het gaat om een verbod op verzekeraars die weigeren patiënten te dekken wegens bestaande gezondheidsproblemen en een bepaling die ouders toelaat hun kinderen langer in te dekken op hun verzekeringspolis. "Die bepalingen vind ik heel goed", zegt Trump.

"Uit respect zal ik suggesties bekijken"
Een reden voor die bocht is zijn onderhoud met Obama, die Trump voorstelde bepaalde domeinen van de Affordable Care Act te behouden. "Ik heb hem gezegd dat ik zijn suggesties zal bekijken. En uit respect zal ik dat ook doen. Ofwel wordt Obamacare gewijzigd, ofwel ingetrokken en vervangen."

Andere prioriteiten voor Trump zijn het beschermen van de grens tegen drugs en illegale migranten en het opheffen van beperkingen voor financiële instellingen, zodat die weer kunnen lenen.