Germain Pirlot uit Oostende.
Volledig scherm
PREMIUM
Germain Pirlot uit Oostende. © Simon Mouton Photo News

Germain Pirlot (78) uit Oostende, de onbekende bedenker van de naam ‘euro’: “Dat is toch niks om fier op te zijn?”

Kent u Germain Pirlot? De vraag overviel ook onze politieke journalist Isolde Van den Eynde, dinsdag in ‘De Afspraak’. Professor Hendrik Vos kwam er vertellen over zijn nieuwe boek ‘Dit is Europa’, en één van de honderden figuranten in de geschiedenis van ons continent is een gepensioneerde leraar uit Oostende. In 1995 bedacht hij de naam voor de nieuwe munt van de Europese Unie. De ‘euro’ is zijn uitvinding, maar dat weet bijna niemand. “En dan?”, zegt hij. “Ik heb zelfs vrienden die niet eens weten dat ik het was.”

20 reacties

 • Peeters Gerd

  1 jaar geleden
  Ze hadden de euro beter niet uitgevonden, want die heeft ons al heel veel gekost.
 • christian demeester

  1 jaar geleden
  Het enige voordeel is dat de Euro in heel Europa gebruikt wordt en men beter kan vergelijken. Verder heeft Europa gefaald. Ze kunnen niet eens het zomeruur afschaffen of 1 verkeersreglement voor heel Europa maken.
 • Franky Mattheyssens

  1 jaar geleden
  De Euro het beste wat ons als burger is kunnen overkomen, en toch zijn er individuen die het blijkbaar maar niet willen snappen. Heeft ons onderwijs dan zo hard gefaald?
 • Michel TIMMERMANS M. L.

  1 jaar geleden
  Beter de naam dollar gekozen . Naast de Amerikaanse, de Australische, de Europese dollar. Klinkt veel beter.
 • Tessa vandermout

  1 jaar geleden
  Dat je nu met één munt in Bijna heel Europa kan betalen is dan ook het enige positieve dat de EU ons heeft gebracht.
 1. Wouter (30) en Stefanie (34) verloren hun neustussenschot door cocaïne: “Plots kwamen er vel en bot uit mijn neus”
  PREMIUM

  Wouter (30) en Stefanie (34) verloren hun neustussen­schot door cocaïne: “Plots kwamen er vel en bot uit mijn neus”

  “‘Als u zo doorgaat, rot uw neus volledig weg’, zei de dokter.” Ex-gebruikers Stefanie (34) en Wouter vertellen hoe ze te horen kregen dat hun cocaïnegebruik hun neustussenschot deed wegrotten en welke complicaties dat met zich meebrengt. Neus- keel- en oorartsen zien opvallend meer patiënten met zware neusklachten door cocaïne. “Schade kan vanaf één keer of pas vanaf de honderdste keer ontstaan.”
 2. Van huurmoordenaar tot zestiger die voor 70 euro aan gereedschap stal: dit zijn de Russische gevangenen die stierven bij Wagnergroep

  Van huurmoorde­naar tot zestiger die voor 70 euro aan gereed­schap stal: dit zijn de Russische gevangenen die stierven bij Wagner­groep

  Er is weinig hoop voor Russische gevangenen die zich aansluiten bij de Wagnergroep en gaan vechten in Oekraïne in ruil voor gratie zes maanden later. Naar schatting 90 procent overleeft het niet. Persbureau Reuters trok naar enkele begraafplaatsen waar dode huurlingen hun laatste rustplaats kregen en ontdekte dat het lang niet alleen om moordenaars gaat.
 3. Poetin beschuldigt “Oekraïense neonazi’s” van “misdaden tegen burgers” ter gelegenheid van Holocaustherdenking

  Poetin beschul­digt “Oekraïense neonazi’s” van “misdaden tegen burgers” ter gelegen­heid van Holocaus­ther­den­king

  De Russische president Vladimir Poetin heeft ter gelegenheid van de Internationale Dag ter herdenking van de Holocaustslachtoffers “de neonazi’s in Oekraïne” beschuldigd van misdaden tegen burgers. “De lessen uit de geschiedenis vergeten leidt tot de herhaling van verschrikkelijke tragedies. Het bewijs is te vinden in de misdaden tegen burgers, de etnische zuiveringen en de strafacties die door neonazi’s in Oekraïne worden georganiseerd”, aldus het staatshoofd in een verklaring.