Geplaagde boer krijgt steunbetuigingen van buurtbewoners

R.B., de boer uit Meldert die maandag meer dan honderd dieren moest afgeven wegens verwaarlozing, krijgt naast kritiek ook heel wat steun van buurtbewoners.

Afgelopen maandag haalde De Zorghoeve in opdracht van Dierenwelzijn Vlaanderen meer dan honderd dieren weg bij de boer, na meerdere meldingen over verwaarlozing. Zo zou hij onder meer zijn ezels onvoldoende eten en drinken gegeven hebben, en hadden ze onvoldoende beschutting.


Maar opvallend genoeg krijgt hij nu ook veel steunbetuigingen. "Ik kwam bijna dagelijks naar de dieren kijken en ik heb zelden opgemerkt dat ze geen eten of drinken hadden", zegt Marc Corthals. "Hij heeft me ook eens verteld dat hij bewust alle plastic laat liggen, om aan te tonen dat hij meerdere keren ter plaatse kwam om hooi en water aan de dieren te geven. Het klopt dat sommige verwondingen hadden of misschien niet zo proper waren, maar waar zie je dat nooit? Het gaat hier niet om slechte bedoelingen."

Op pad met watervat

Ook een andere buurtbewoonster die liever anoniem blijft, neemt het op voor de boer. "Een vriendelijke man", zegt ze. "Ik zag hem regelmatig rondrijden met een watervat waar 5.000 liter in kan. Ik denk niet dat hij dat zomaar ergens liet leeglopen."


De advocaat van de boer kan intussen niet veel meer kwijt over de zaak. "Hij blijft zwaar aangeslagen", klinkt het. "En wij stellen ons vragen bij hoe die inbeslagname gegaan is. Vooral het feit dat De Zorghoeve zelf de dieren mag verzorgen en plaatsen, doet de wenkbrauwen fronsen." (KBD)