Gentse studenten vast op luchthaven in Bali door vulkaan

De vulkaan Raung.
reuters De vulkaan Raung.
De Indonesische luchtvaartautoriteit heeft de luchthaven op het vakantie-eiland Bali vandaag opnieuw gesloten nadat de vulkaanactiviteit op Mount Raung op het nabijgelegen eiland Oost-Java is toegenomen.

De luchthaven blijft minstens dicht tot donderdagochtend 6 uur (middernacht woensdag Belgische tijd), zo twitterde de luchthavenuitbater Angkasa Pura. De Indonesische luchtvaartmaatschappij heeft alle vluchten van en naar Bali en de kleinere Oost-Javaanse steden Jember en Banyuwangi geannuleerd.

Een groep van zeven Gentse studenten zit vast op Bali door de uitbarsting. Deze ochtend moesten ze een vlucht van Bali naar Jakarta nemen om dan vanavond door te vliegen naar Brussel. Net toen ze aan het boarden waren, werd opeens de volledige luchthaven afgesloten door de vulkaanuitbarsting. De studentden zijn misnoegd over de gebrekkige communicatie van de luchtvaartmaatschappij Airasia, omdat ze zonder informatie uit de luchthaven gezet zijn.

Passagiers aan de luchthaven van Denpasar.
afp Passagiers aan de luchthaven van Denpasar.


De afgelastingen vallen net binnen de periode dat heel wat vakantiegangers na de ramadan terug naar de grote steden keren na een verblijf van een weekje in hun geboortestreek.

Mount Raung spuwt lava sinds juni, wat leidde tot de tijdelijke sluiting van verschillende luchthavens op Bali en Oost-Java om het risico op vulkaanas voor het luchtverkeer te vermijden.