Gelekte mails sloegen barsten in entourage van Clinton

EPA
De klokkenluiderssite WikiLeaks heeft een nieuwe reeks documenten over de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton onthuld. Daaruit blijkt hoe er bij de raadgevers van Clinton verdeeldheid ontstond bij het uitbreken van het e-mailschandaal.

Clinton-adviseur Neera Tanden verwijt anderen uit de Clinton-entourage dat ze de feiten niet eerder hadden bekendgemaakt "omdat ze er ongezien wilden mee wegkomen", zo blijkt uit de documenten die afkomstig zijn van gehackte e-mails van Clintons campagnemanager John Podesta.

De krant New York Times had op 2 maart 2015 uitgebracht dat Clinton als minister van Buitenlandse Zaken een privéadres gebruikte voor haar e-mailcommunicatie. Nochtans was ze wettelijk verplicht gebruik te maken van een beveiligd overheidsaccount. Na een onderzoek beliste de FBI om Clinton buiten vervolging te stellen, maar de affaire is de presidentskandidate wel blijven achtervolgens tijdens haar campagne.

Uit de e-mails van Podesta blijkt nu dat er kort na de onthulling verdeeldheid ontstond in Clintons entourage. "Wat de transparantie betreft, onze vrienden Kendall, Cheryl en Philippe zijn niet bepaald communicatief geweest over de feiten", schrijft Podesta in een e-mail aan Neera Tanden, een vertrouwelinge van Clinton. Die uithaal is gericht aan David Kendall, de persoonlijk advocaat van Clinton, Cheryl Mills, haar kabinetschef als minister van Buitenlandse Zaken, en Philippe Reines, haar communicatiemedewerker op het department Buitenlandse Zaken.

Tijdens dezelfde conversatie vraagt Tanden zich ook af waarom zij die feiten niet achttien maanden eerder hadden bekendgemaakt. "Ik denk dat ik het antwoord weet. Ze wilden er ongezien mee wegkomen", aldus nog Tanden.