Geheime kamer ontdekt in mysterieus Winchester House, bijna eeuw na dood eigenares

Wikipedia
38 jaar bouwde Sarah Winchester - erfgename van de steenrijke familie, die haar fortuin maakte met de gelijknamige geweren - aan haar Victoriaanse landhuis in San Jose, Californië. Toen ze stierf in 1922 telde het huis 160 kamers, 10.000 ramen, 2.000 deuren, 47 haarden, 47 trappenhallen, 13 badkamers, 9 keukens, 3 liften en 2 kelders. Of dat dacht men toch, want renovatiewerkers hebben nu een geheime kamer ontdekt in het huis. En die was niet meer open geweest sinds 1906.

Het verhaal van Sarah Winchester (1840-1922) is uitermate tragisch. Ze was getrouwd met William Winchester en kreeg in 1866 samen met hem een dochtertje Annie Pardee. Maar het meisje stierf een maand na haar geboorte en enkele jaren later overleed ook William, aan de longziekte tuberculose.

Waarzegster
Na hun dood werd Sarah er door een waarzegster van overtuigd dat er een vloek rustte op de familie Winchester. Haar man en kind zouden zijn gedood door de geesten van mensen die aan hun einde waren gekomen door Winchestergeweren. En zij zou hetzelfde lot ondergaan, tenzij ze een huis voor die zielen zou beginnen te bouwen en daar nooit mee ophield. Want op het moment dat de bouw zou stoppen, zou ze sterven. En zo gebeurde het dat je - vanaf 1884 - 38 jaar lang 24 uur per dag de geluiden kon horen van de werkmannen. Zodat Sarah in leven kon blijven.

Sarah Winchester.
Wikipedia Sarah Winchester.
Een zicht van bovenuit op het landhuis.
Koen Van De Sype Een zicht van bovenuit op het landhuis.

Het resultaat was een excentriek doolhof van gangen en kamers, met deuren waar niets achter stak en trappen die nergens naartoe leidden. Als thuis voor de geesten, maar tegelijk ook om hen te verwarren. En in dat labyrint - dat intussen eigendom is van de staat - hebben onderzoekers nu een zolderkamertje gevonden dat nog niet eerder was ontdekt.

Aardbeving
Sarah Winchester zou er een onderkomen gezocht hebben tijdens een zware aardbeving in het gebied in 1906. Een aardbeving waarvan ze dacht dat die veroorzaakt was door dezelfde geesten die in haar huis woonden. Na de aardbeving zou ze de kamer uit bijgeloof hebben laten dichttimmeren en er nooit meer binnen zijn gegaan.

De onderzoekers vonden er onder meer een paspop, naaimachines, kunstwerken, een pijporgel, een Victoriaanse zetel en een vreemde pop. De items zijn intussen tentoon gesteld in een ander deel van het huis, dat voor het publiek toegankelijk is.

Een van de pijporgels die nog in het huis staan.
Koen Van De Sype Een van de pijporgels die nog in het huis staan.

Stoelen
Het is niet de eerste keer dat onderzoekers op een nieuwe kamer stoten in het huis. Ook in 1975 werd al eens een kamer ontdekt waar niemand het bestaan van af wist. Restauratiewerkers vonden er toen enkele stoelen en een luidspreker van rond de eeuwwisseling, in 1900.

Film
Er is overigens een film in de maak over de Winchestererfgename. De bovennatuurlijke thriller moet volgend jaar in de zalen komen en de Britse actrice Helen Mirren zal de hoofdrol vertolken.

Come see what's in Sarah's Attic? It's a ...
Don't take the stairs or something will ...
It's #TriviaThursday! Do you know the name of ...
It's sometimes hard to navigate through the ...
For those that have visited the mansion, you may