Geheim document onthult Britse plannen om EU-migranten buiten te werken

Demonstranten protesteren in Brussel tegen de brexit.
afp Demonstranten protesteren in Brussel tegen de brexit.
Het Verenigd Koninkrijk is van plan om onmiddellijk na de brexit een einde te maken aan het vrije verkeer van diensten. Alleen hooggeschoolde EU-werknemers zullen nog gewenst zijn. Dat blijkt uit een document dat is gelekt aan The Guardian.

De 82 pagina's van het Home Office, gemarkeerd als 'uiterst gevoelige informatie', dateren van vorige maand en tonen hoe de Britten de migratie na de brexit willen aanpakken. Eigen werknemers eerst lijkt daarbij het absolute uitgangspunt te worden. "Migratie moet niet alleen de migrant beter maken, maar ook de oorspronkelijke inwoners én het land", klinkt het.

Daarom willen de Britten vooral het aantal laaggeschoolde EU-migranten drastisch laten dalen. Zij zouden nog slechts twee jaar in het land kunnen verblijven. Hooggeschoolden zullen dan weer onmiddellijk de toestemming krijgen om drie tot vijf jaar aan de slag te gaan.

Gesplitst

Het zou voor migranten ook een pak moeilijker worden om hun families te laten overkomen, waardoor heel wat gezinnen gesplitst dreigen te worden.  De vastberadenheid om dit vrije verkeer meteen na de brexit aan banden te leggen, is een duidelijke tegemoetkoming aan de brexiteers.

Het zijn harde voorstellen, die uiteraard nog moeten worden onderhandeld met de EU.
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dantheman

  Met de EU moet er niets meer onderhandeld worden.

 • Andre DM

  Dat vele landen hun voorbeeld volgen

 • andre poelmans

  Groot gelijk !! Net als Trump , eigen volk eerst !! En denk je nu echt dat ze dergelijke documenten laten rond slingeren ?

 • BertPienter

  Groot Brittannië, van wereldmacht naar geïsoleerd eilandje. Als ze denken dat ze met die kerktoren mentaliteit economisch vooruit zullen gaan slaan ze de bal compleet mis. We moeten de mondialisering niet verwerpen maar er mee leren omgaan.

 • vandekempen las campinas

  op dat vlak hebben ze gelijk, en de brit heeft daar voor gestemd.