Geestelijke vader van Nero, Marc Sleen (93), overleden

belga
Vlaams striptekenaar Marc Sleen, de geestelijke vader van Nero, is overleden. Hij is 93 jaar geworden.

Sleen woonde sinds 1955 in de Vlaams-Brabantse gemeente Hoeilaart. Volgens zijn familie is de striptekenaar gisteren in zijn woning "vredevol en waardig ingeslapen", zo meldt VTM Nieuws.

Marc Sleen werd op 30 december 1922 als Marcel Neels geboren in Gentbrugge. Als kind verslond Sleen boeken en tekende hij enorm graag. Alles krabbelde hij vol.

In 1944 ging hij aan de slag als cartoonist bij De Standaard. Zijn bekendste werk is vanzelfsprekend 'De Avonturen van Nero en co', dat in 1947 het levenslicht zag. Verder was hij ook de tekenaar en scenarist van andere populaire stripreeksen als 'De Lustige Kapoentjes', 'Piet Fluwijn en Bolleke' en 'Doris Dobbel'.

Marc Sleen in 2002, bij zijn tachtigste verjaardag.
belga Marc Sleen in 2002, bij zijn tachtigste verjaardag.

Rouwregister

Hoeilaart heeft naar aanleiding van het overlijden een rouwregister geopend. Dat ligt in de hal van het gemeentehuis. Tekenen kan tijdens de werkuren van maandag tot zaterdag tussen 08.15 en 16 uur. In een mededeling wijst het gemeentebestuur op de hechte band tussen Sleen en de gemeente.

"Marc Sleen heeft onder meer door tal van initiatieven met betrekking tot de stripfiguur Nero de gemeente Hoeilaart sinds de jaren '90 een sterkere identiteit gegeven, waarvoor wij hem zeer dankbaar zijn en hem in 2011 het ereburgerschap verleend hebben", zegt Tim Vandenput (Open Vld), Kamerlid en burgemeester van Hoeilaart. "Voor Hoeilaart is zijn overlijden een groot verlies."

In zijn Nero-verhalen liet Sleen Hoeilaart enkele keren aan bod komen. In 'De Verschrikkelijke Tweeling' bijvoorbeeld liet hij Nero intrekken in het tramstation in het centrum van het dorp dat in 2000 gerestaureerd werd. In 1994 werd pal voor het tramstation een standbeeld van Nero opgericht.

Voor Hoeilaart is zijn overlijden een groot verlies

Burgemeester Tim Vandenput

"Zeer fier"

Sleen, die woonachtig was in de villawijk Pittoresque in Groenendaal aan de rand van het Zoniënwoud, was volgens Vandenput zeer fier om hier te wonen. "Je zag hem vaak in het dorp bijvoorbeeld in het Nerocafé of rondrijdend met zijn zilveren Mercedes cabrio waarmee hij zijn boodschappen deed".

Marc Sleen had ook een speciale band met de druiventeelt. "Zo was hij enkele jaren terug aanwezig op de eerste 'knip' van druiven, een gebeuren dat jaarlijks in aanwezigheid van een bekende figuur georganiseerd wordt door de vier druivengemeenten. Sleen heeft ook ooit eens de affiche voor de Druivenfeesten ontworpen", aldus Vandenput.

Begrafenis
De uitvaartplechtigheid vindt op zaterdag 12 november plaats (12 uur) in de Sint-Clemenskerk in Hoeilaart. Sleen wordt daarna in intieme kring begraven op de begraafplaats Campo Santo in Gent. Dat is vernomen bij pastoor Roger Nuyts en begrafenisondernemer Coorevits.

Stichting Marc Sleen