Geens laat honderden gevangenen versneld vrij

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
belga Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
Het aantal mensen onder elektronisch toezicht via enkelbanden is in Vlaanderen teruggevallen naar het niveau van vijf jaar geleden. Dat terwijl minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de overbevolking in de gevangenissen net wil aanpakken door het inzetten van enkelbanden. Nog maar 690 gedetineerden dragen er eentje, in vergelijking met 1.200 begin september vorig jaar. In Wallonië blijft het aantal mensen met een enkelband constant. Dat schrijft Het Nieuwsblad vandaag.

Een deel van de daling is te verklaren door aanhoudende personeelsproblemen. Al sinds het Vlaams Centrum Elektronisch Toezicht begin 2015 de verantwoordelijkheid over elektronisch toezicht overnam van Justitie kreunt het personeel onder de werklast. Na een staking vorig jaar werd beslist om het aantal Vlaamse enkelbanden "tijdelijk" te laten zakken van 1.200 naar 900.

Snellere vrijlating
Volgens Liesbeth Wyseur, woordvoerster van de Vlaamse Justitiehuizen, is de daling ook het gevolg van de beslissing van minister Geens om gedetineerden met een straf korter dan drie jaar sneller vrij te laten, uit de gevangenis of uit elektronisch toezicht. Daardoor waren er plots 200 mensen minder met een enkelband. "We kunnen die enkelbanden niet van de ene dag op de andere aan iemand anders geven. Maar we willen tegen november terug naar 900 enkelbanden."

Van een terugkeer naar 1.200 is voorlopig geen sprake. "Nu is 900 absoluut het maximum", zeggen de vakbonden duidelijk. "Anders komt er meteen een nieuwe staking."