Geens: "Ik smeek al een jaar om meer samenwerking tussen de Europese veiligheidsdiensten"

Minister van Justitie Koen Geens.
BELGA Minister van Justitie Koen Geens.
Minister van Justitie Koen Geens zegt, na de aanslagen in Parijs, niet te willen meedoen aan een rondje 'zwartepieten doorschuiven', zo klonk het in het VRT-Journaal. De aangekondigde onderzoeken naar de werking van 's lands veiligheidsdiensten vindt hij nuttig, maar nog veel te vroeg. "Mijn mensen hebben rust nodig."

Sinds de aanslagen in Parijs staat ook België voor het voetlicht, als 'draaischijf van internationale terrorisme. Maar dat enkele van de terroristen in Parijs uit ons land kwamen, noemt Koen Geens niet abnormaal. "Het zou verbazen dat een aanslag in Parijs georganiseerd zou worden in Parijs. Ik denk dat als men Brussel zou aanvallen, men liefst snel vanuit een ander land de grens zou oversteken. Je mag niet vergeten dat Ayoub el-Khazzani, die de Thalys heeft overvallen, in ons land is vertrokken om net over de grens de aanslag te plegen. Het is normaal dat men een naburig land opzoekt."

Het is inderdaad al vaker gebeurd. De vraag is of onze veiligheidsdiensten dan wel naar behoren functioneren. Het Comité I wil dat in elk geval onderzoeken. Dat noemt Geens te vroeg. "We moeten eerst Abdeslam Salah nog zoeken. Een onderzoek na de feiten is heel nuttig, maar laat eerst onze diensten in rust werken, veeleer dan in realtime alles te volgen. Mijn mensen hebben rust nodig."

'Ik heb het gevoel dat geen enkele veiligheidsdienst, ook de Amerikaanse niet, wist dat dit zou kunnen gebeuren'

Minister van Justitie Koen Geens

Gefaald?

Geens geeft toe dat er in ons land nog werk is aan een 'geïntegreerd beleid' tegen radicalisering op lokaal niveau. "Dat gebeurt heel goed in bepaalde steden en gemeenten in ons land, in Brussel loopt dat nog een beetje mank. Ook de moskeeën [waar hier en daar nog haat gepredikt wordt, nvdr] maken deel uit van die geïntegreerde aanpak. Er zijn ook te veel onbekende vreemdelingen op Brusselse bodem. We moeten dus een veel strengere woonstcontrole doen."  Specifiek over Brussel en Molenbeek zei Geens nog dat hij vandaag lang heeft samengezeten met burgemeester Françoise Schepmans (MR) en minister-president Rudi Vervoort (PS).

De justitieminister pleit ook nadrukkelijk voor nog veel meer samenwerking, ook tussen de internationale veiligheidsdiensten. "Ik heb daar in de Europese Raad vanaf januari om gevraagd en gesmeekt. Ik zou het betreuren mocht men nu Europees beginnen zeggen dat het de veiligheidsdienst van België is die gefaald heeft, als dat niet waar zou zijn. Of dat waar is, durf ik nu nog niet zeggen. Maar ik heb het gevoel dat geen enkele veiligheidsdienst, ook de Amerikaanse niet, wist dat dit zou kunnen gebeuren."