Geen kernwapen uit Europa teruggetrokken zonder akkoord van NAVO

UNKNOWN
De 28 landen van de NAVO hebben in Estland overeenstemming bereikt dat geen enkel van de 240 resterende Amerikaanse kernwapens die nog in Europa opgesteld staan eenzijdig en zonder voorafgaand akkoord van alle geallieerden worden teruggetrokken. Dat heeft de woordvoerder van de organisatie verklaard.

"Niets zal unilateraaal gewijzigd worden wat betreft het beleid of het nucleair dispositief van de NAVO", verklaarde James Appathurai na afloop van het werkdiner van de chefs van de diplomatie van de alliantie, dat in het teken stond van het nucleaire vraagstuk. De resterende opgeslagen Amerikaanse tactische kernwapens in Europa zijn "essentieel" voor de afschrikkingskracht van de NAVO, luidde het in Tallinn.
 
Samen
"Alle beslissingen zullen samen genomen worden", aldus de woordvoerder, in antwoord op een vraag over de mogelijkheid dat één van de vijf landen waar kernwapens zijn opgeslagen (België, Duitsland, Italië, Nederland en Turkije) de terugtrekking ervan zouden vragen.
 
Afschrikking
In een brief die eind februari aan secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen werd overhandigd, vroegen de buitenlandministers van deze vijf landen om een debat op te starten over de rol van deze wapens tijdens hun vergadering in Tallinn. De ministers hebben vastgesteld dat de NAVO in de loop van de jaren het aantal kernwapens en hun militaire rol heeft teruggedrongen, maar zolang er kernwapens in de wereld zijn, zal de alliantie "een geloofwaardig en zeker afschrikkingsapparaat behouden, net als een aangepaste combinatie van conventionele en kernwapens". (belga/kh)