Geen ‘conversietherapie’ meer op Instagram

Illustratiebeeld.
AP Illustratiebeeld.
Instagram heeft vrijdag laten weten voortaan publicaties te weigeren waarin een zogenoemde conversietherapie wordt aangeprezen. Conversietherapie of ‘homogenezing’ is een verzamelnaam voor methoden zonder enige medische of wetenschappelijke basis, die tot doel hebben de seksuele geaardheid van homo’s en lesbiennes te veranderen in heteroseksueel. 

Het social media-bedrijf kondigde eerder dit jaar het verbod op advertenties voor deze praktijken al aan. Die advertenties variëren van ‘professionele hulpverlening’ en ‘raadgevend consult’ tot het ‘wegbidden’ van seksuele gevoelens en elektroshocks. 

De behandelingen geven onterecht de indruk dat homoseksualiteit een ziekte is die genezen zou kunnen en moeten worden. Bovendien blijkt uit onderzoek dat personen die dergelijke therapieën ondergaan, daardoor een verhoogd risico op depressie en zelfmoord lopen.

"We staan geen aanvallen op personen toe op grond van seksuele oriëntatie of genderidentiteit", zei Tara Hopkins, die bij Instagram directeur publiek beleid is voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. "We passen onze richtlijnen aan en verbieden promotie van diensten die conversietherapieën aanbieden.”

Een woordvoerder van Instagram, eigendom van Facebook, liet weten dat de aanpassing enige tijd zal kosten en niet meteen alle inhoud die wordt gemarkeerd door gebruikers zal kunnen worden verwijderd.

Verboden in Duitsland

In Duitsland is conversietherapie voor minderjarigen al verboden. Wie de methoden aan minderjarigen aanbiedt kan een celstraf of boete tot 30.000 euro krijgen. Ook ouders of voogden die hun kinderen blootstellen aan dit soort behandelingen, kunnen worden gestraft.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) werkt aan een wetsontwerp dat conversietherapie bij minderjarigen in ons land zal verbieden. Dat bevestigde ze in mei van dit jaar aan LGBTQI-nieuwssite Be Out.

Lees ook:

Fanatieke ‘homogenezer’ komt na 20 jaar zelf uit de kast

Vastgebonden en geëlektrocuteerd: gruwelijke conversietherapie voor homoseksuelen in China

Duitsland verbiedt conversietherapie voor homoseksuele minderjarigen
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Annie Broeckx

    Moeten ze daar nog aan werken? Het gerecht handhaaft nog wetten uit de tijd van napoleon,maar om zulke zaken te verbieden geen wet te hebben bewijst de onverschilligheid van de politiek.