Geen Belgen betrokken bij balloncrash in Luxor

Een heteluchtballon met een twintigtal toeristen aan boord is neergestort in Egypte nabij de stad Luxor. Dat meldt de Egyptische staatstelevisie Nile TV. Er zijn 19 mensen om het leven gekomen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen Belgen onder de slachtoffers.

De neergestorte ballon had 21 mensen aan boord onder wie 19 toeristen. Volgens de Egyptische autoriteiten kwamen bij het ongeluk 19 mensen om het leven. Een Britse toerist overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, de 18 overige slachtoffers waren op slag dood.

Parijs bevestigde dat twee Fransen het ongeluk niet overleefd hebben. De Chinese ambassade in Cairo meldde eveneens dat negen mensen uit Hongkong het leven lieten. Bij Thomas Cook Groot-Brittanië zijn drie klanten om het leven gekomen en heeft één reiziger het ongeluk overleefd, aldus de touroperator. Het nieuws werd nog niet officieel bevestigd in Londen. Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat vier Japanners aan boord waren. Volgens de Japanse touroperator JTB kwamen minstens twee Japanners om.

De Egyptische ballonvaarder en twee Britse toeristen zouden uit de ballon gesprongen zijn. Ze werden zwaargewond en met zware brandwonden naar het ziekenhuis gevoerd, aldus nieuwssite Al-Ahram. Een van die twee Britten is nu dus toch overleden in het ziekenhuis.

Eerder was ook sprake van twee Belgische slachtoffers, maar volgens Buitenlandse Zaken zijn er geen aanwijzingen voor Belgische slachtoffers.
    
Het callcenter is te bereiken via het nummer 02/501.40.00

Lees hieronder verder

AP
AP
EPA

Niet de eerste keer, al vaker crashes met gewonden
Het is niet de eerste keer dat er in Luxor een ernstig ongeval gebeurt met een luchtballon. Op 19 maart 2007 werden 9 toeristen gewond toen een ballon neerstortte. Op 10 april 2008 geraakten zeven toeristen, onder wie twee Belgen, gewond toen hun ballon crashte. Op eenzelfde dag in februari 2009 crashten drie luchtballonnen met in totaal 60 toeristen aan boord. Zeven van moesten met breuken naar het ziekenhuis. Op 25 april 2009 belandden 16 toeristen in het ziekenhuis nadat hun ballon een gsm-mast raakte en te pletter stortte. Er waren toen 24 toeristen aan boord, te veel volgens de regels, en in de nasleep van de crash schortte de Egyptische overheid zes maanden lang alle vluchten met ballonnen boven Luxor op.

Daarbij komen nog een hoop incidenten waarbij de toeristen er met de schrik vanaf kwamen. Botsingen met hoogspanningsdraden, botsingen tussen ballonnen, branders die het begeven, te snel landen ... reisblogs en -sites staan vol met dat soort ervaringen boven Luxor.

Verzekering
Eén van de blijvende issues is verzekering: nogal wat touroperators (vooral Amerikaanse) raden ondermeer daarom af om een ballonvlucht boven Luxor te maken. Veel van de ballonoperatoren zeggen dat ze wel degelijk verzekerd zijn, maar dat gaat meestal maar tot 3.000 euro per persoon. Een aantal internationale reisorganisaties eisen zelfs dat hun klanten een waiver tekenen (en zo afstand doen van claims) als ze toch een ballonvlucht boven Luxor willen maken.

In 2009, na de spectaculaire crash waarbij zestien toeristen gewond raakten, nam de Egyptische overheid maatregelen. Alle 42 piloten van de toen acht actieve en vergunde ballonbedrijven moesten een cursus volgen, opstijgen mocht alleen nog van één bepaalde locatie (45 minuten buiten het centrum). Er mochten ook maar acht ballonnen tegelijk in het luchtruim boven Luxor zijn - daarvoor waren er dat vaak tot vijftig. Er werden ook boetes ingesteld wanneer buiten vastgestelde landingsplaatsen de ballon aan de grond werd gezet.

Na het ongeval van vandaag heeft de gouverneur van Luxor alle ballonvluchten verboden.