Geen akkoord gaslevering Rusland aan Oekraïne

Maros Sefcovic
EPA Maros Sefcovic
Oekraïne is er dinsdag niet in geslaagd om een nieuw contract af te sluiten met Rusland voor de levering van aardgas komende winter. Beide landen voerden hierover gesprekken in Wenen. Het vorige gascontract liep vandaag af.

Oekraïne is voor zijn energiebevoorrading altijd al erg afhankelijk geweest van grote broer Rusland. Het is ook een belangrijk doorvoerland voor Russisch gas naar het Westen. Maar het gewapend conflict in het oosten van Oekraïne, maakt onderhandelen erg lastig. Vorige winter kon op de valreep een akkoord worden bereikt, waarbij Oekraïne voorafbetalingen moest doen.

"Zoals de vergadering van vandaag heeft aangetoond, staan beide partijen nog ver uit elkaar", verklaarde Europees Commissaris Maros Sefcovic die optrad als bemiddelaar. De bedoeling is om de onderhandelingen voort te zetten zodat er tegen het einde van de zomer een akkoord is.

Rusland belooft intussen wel dat het gas zal blijven leveren aan het oosten van Oekraïne. In dat gebied voeren pro-Russische separatisten strijd met het Oekraïense leger.