Gedetineerden stichten brand in Luxemburgse gevangenis

thinkstock
In de Luxemburgse gevangenis Schrassig is een opstand uitgebroken. Gisteravond blokkeerden negentien gedetineerden twee toegangen naar hun celblok. Kort daarop stichtten ze in een gevangenislokaal een brand, die volgens de politie via een venster snel kon geblust worden door de brandweer. Niemand raakte gewond. De gerechtelijke politie heeft een onderzoek ingeleid. De voorbije jaren kreeg de overbevolkte gevangenis al heel wat kritiek te slikken.

De Luxemburgse minister van Justitie Felix Braz en gevangenisdirecteur Vincent Theis zegden dat de gevangenen geen eisen hadden gesteld en ook niet de intentie hadden om met vertegenwoordigers van Justitie te praten.

De revolte werd geleid door drie mannen, die gistermaandagavond weigerden naar hun cel terug te keren. Daarop kwamen ook zestien andere gevangenen in opstand. Een handdoek werd in brand gestoken. Een van de gevangenen had lichte snijwonden, waarvoor hij zelf verantwoordelijk was.

Mogelijk zou bij het incident ook alcohol een rol gespeeld hebben, klinkt het.

De minister bevestigde dat er in de gevangenis de voorbije weken al twee zitstakingen zijn gehouden, waarbij toen wel concrete eisen werden gesteld. In januari 2006 hadden gedetineerden uit protest tegen hun gevangenisomstandigheden brand gesticht. Daarbij kwam een gevangene om het leven.