Gedenkplaat treinramp Wetteren onthuld

BELGA
Morgen is het exact één jaar geleden dat een goederentrein ontspoorde en uitbrandde bij Wetteren, op spoorlijn 50 tussen Brussel en Gent. Ter herdenking van deze ramp werd er vandaag een gedenkplaat onthuld.

De gedenkplaat werd onthuld aan de tunnel op het einde van de Victor Van Sandelaan, vlakbij de plaats waar de trein ontspoorde. Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers en de burgemeester van Wetteren Alain Pardaen hielden een korte toespraak, gevolgd door een minuut stilte. Ter nagedachtenis van de slachtoffers weerklonken de sirenes over de hele gemeente Wetteren.

De gedenkplaat staat symbool voor drie dingen, aldus de gouverneur. "Vooreerst is het een herdenking voor het slachtoffer van de ramp - Willy Van Poucke. Ten tweede is het een herinnering aan de solidariteit die vorig jaar ontstond onder de bevolking: iedereen hielp elkaar waar mogelijk. En een derde reden is dat we steeds moeten blijven leren uit hetgeen is gebeurd. Dat zijn lessen op allerlei vlakken zoals communicatie en veiligheid en die gelden ook voor iedereen, zoals brandweer, rode kruis en politie".

Volgens de gouverneur is het zeker aangewezen op verschillende tijdstippen oefeningen te organiseren. "Daarom gaan we alle gemeenten sensibiliseren op verschillende tijdstippen oefeningen te houden".


Ook minister Joke Schauvliege was aanwezig
BELGA Ook minister Joke Schauvliege was aanwezig