Gebouwen Fukushima per ongeluk ondergelopen met besmet water

PHOTO_NEWS
Op de nucleaire site van Fukushima zijn vier pompen per ongeluk in werking gesteld en erg radioactief water in verschillende gebouwen beginnen pompen. Dat blijkt uit een e-mail van Tepco, de uitbater van de kerncentrale in Fukushima. Wanneer de pompen zondagnamiddag stilgelegd werden, waren de kelderverdiepingen van twee gebouwen al ondergelopen.

Volgens Tepco stroomde in totaal 203 kubieke meter radioactief water in de verschillende gebouwen, niet ver van de kernreactoren. Deze bleven echter droog. Ook is het zwaar radioactieve water in de gebouwen gebleven en niet weggelekt naar andere plaatsen op de site. De uitbater van de kerncentrale heeft beloofd te onderzoeken waarom de pompen per ongeluk in werking traden.

Besmet koelwater is momenteel het grootste probleem voor Tepco. Het bedrijf heeft ondertussen honderdduizenden ton radioactief water op de nucleaire site opgeslagen. Dat water zorgt voor de afkoeling van de drie jaar geleden bij een aardbeving en tsunami vernielde reactoren. De hoeveelheid water neemt evenwel voortdurend toe, omdat grondwater binnendringt en zich met het besmette koelwater vermengt.

Om de problemen met het water te verhelpen, installeerde Tepco een filtersysteem (ALPS) dat besmet water moet zuiveren. Dit filtersysteem blijkt echter kwetsbaar en valt regelmatig uit.