Exclusief voor abonnees

Geboren slachtoffer met te grote mond

Mathieu Goedefroy

Het kon niet uitblijven: Anthony Vanden Borre heeft zijn 97ste comeback aangekondigd. Hij traint zich het schompes in een Brusselse fitness om een vracht overgewicht uit te zweten. Bij zijn laatste club, Tout Puissant Mazembe in Congo, kwam hij nauwelijks aan spelen toe. Toch noemt hij die overstap geen mislukking, het was een avontuur. Een eerbetoon aan zijn moeder ook.

Altijd weer gaat het mis met Anthony. Met zichzelf, met de collega's die hij janetten noemt, met foute vrienden, met de clubs die hun vertrouwen in hem stelden. Chagrijnig, rebels, stuurloos. Geboren slachtoffer met te grote mond.

Per bliksemschicht toch weer competitiebeest geworden, zegt hij nu. Hij wil terug naar de top, de ultieme rechtsback worden. Als de kilo's eraf zijn, moet dat lukken.

Overgewicht is relatief. Het recht op falen is iedereen gegund. Dip in het leven - de natuur zelve. Maar ik word een beetje moe van vedetten die hun hele carrière hebben verknoeid en om de zes maanden staan te roepen dat ze zich weer aan het klaarstomen zijn voor de top. Dat soort flapdrollen maken misbruik van de liefde van hun fans. Ja, Vanden Borre was geliefd in de tribunes. Ook nog cultfiguur voor jongeren van de doelloosheid.

Held op krediet. De balans van een leven hoort de betrokken speler zelf toe. Daar spreek ik mij niet over uit. Maar de soap mag ik wel zien, de pathetische megalomanie ook. En dan durf ik toch te verzuchten: stop het zelfbedrog, Anthony. Wees leuk en geliefd zonder bal. Cinema op noppen is miserabel.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis